Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στο Γομάτι Χαλκιδικής

Την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, ΙΣΤ΄ Λουκά (Λουκ. ιη΄ 10-14), 5η Φεβρουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Παναγίας και Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Γοματίουετελέσθηδισαρχιερατική Θεία Λειρουργία και Ιερό Μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από της προς Κύριον εκδημίας του αειμνήστου και λαοφιλούς επί πολλά έτη Εφημερίου της ομωνύμου Ενορίας Παν. Αρχιμ. κυρού Αναστασίου Τοπούζη, Γέροντος της Καλύβης Τιμίου Προδρόμου Διονυσίου του εκ Φουρνά Καρυών Αγίου Όρους.  Ο αοίδιμος πατήρ Αναστάσιος υπήρξε προτεταμένο στέλεχος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου,κτήτωρ του ως άνω Ιερού Ναού και πολύτιμος συνεργάτης τόσο του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, όσο και του νυν Μητροπολίτου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ. Ανεμόρφωσε την Ενορία, ανέπλασε τα Εξωκκλήσιά της, περιφρούρησε με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία της, αναπαλαίωσε τον πληγέντα από πυρκαγιά παλαιό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, τον ευρισκόμενο στον περίβολο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού που εκ βάθρων ανήγειρε. Πολύ σεβαστός στο Άγιον Όρος, εκλεκτός συγγραφεύς και έντιμος άνθρωπος, διέθετε πείρα όχι την τυχαία και απολάμβανε της εμπιστοσύνης των πολλών πνευματικών του τέκνων, αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος.

            Της Ακολουθίας του Όρθρου και της εν συνεχεία Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, εκλεκτό στέλεχος της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, δόκιμος ομιλητής και Καθηγητής Πανεπιστημίου, πλαισιούμενος από τον Ποιμενάρχη μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ. Τον άγιο Αρκαλοχωρίου συνόδευαν οι Παν. Αρχιμ. π. Ανδρέας και π. Αμφιλόχιος, ενώ στις όλες Ακολουθίες συμμετείχαν οι Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος ΡιγανάςΠρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, π. Χριστόδουλος Γέρων της Καλύβης Αγίου Ελευθερίου εκ της Σκήτης Αγίας Άννης Αγίου Όρους, π. ΠαΐσιοςΣουλτανικάς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, π. Διονύσιος Βάραγκας, πνευματικό ανάστημα και διάδοχος του π. Αναστασίου στην Ενορία και την Καλύβη στο Άγιον Όρος και οι Διάκονοι π. Χρυσόστομος Γέρων της Καλύβης των Αρχαγγέλων Σκήτης Κουτλουμουσίου, π. Νικόλαος Τσεπίσης και π. Νικόδημος Κωτινούδης εκ της ημετέρας Μητροπόλεως.

            Πολύς ο Λαός παρά τη χιονόπτωση τίμησε τον κοιμηθέντα Ποιμένα του, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Αντιδήμαρχο κ. Ευριπίδη Ατζιαμή, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Παπουτσή, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Κουφίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χριστόδουλο Γιουβανάκη, Εκκλησιαστικό Σύμβουλο, πνευματικό τέκνο και άμεσο συνεργάτη του αειμνήστου π. Αναστασίου και λίαν αγαπητό αδελφό του Επισκόπου μας.

            Τον λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Αρκαλοχωρίου, επιχειρώντας έναν θαυμάσιο συνδυασμό εγκωμίου του πατρός Αναστασίου, με τον οποίο διατηρούσε προσωπική φιλία και γνωριμία επί πολλά έτη και της Ευαγγελικής Περικοπής Τελώνου και Φαρισαίου, Κυριακή που συνιστά και την αρχή του Τριωδίου για την Εκκλησία μας.

            Ο Σεβασμιώτατοςπροέβαλλε τις αγιοπνευματικές αρετές και τις μεγάλες διοικητικές ικανότητες του αειμνήστου Γέροντος Αναστασίου, τονίζοντας ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της πνευματικής ζωής και της προσευχητικήςβιοτής του τιμωμένου προσώπου. Η προσευχή, τόνισε ο ομιλητής, προϋποθέτει την επίγνωση της αμαρτωλότητός μας, τη συστολή του ψυχικού μας κόσμου, την ένδυση της καρδιάς μας με ταπείνωση και την περιβολή της ανθρώπινης υπόστασης με φόβο Θεού για να είναι αποδεκτή από τον Ουρανό. Ο Φαρισαίος της Περικοπής από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο δεν προσήλθε στον Ναό τον Νομικό για να προσευχηθή συντετριμμένος, αλλά για να προβάλη τις υποτιθέμενες αρετές και την πιστότητά του στον Θεό Πατέρα!  Για τον λόγο  αυτό και η κομπορρημοσύνη του απερρίφθη από την Θεία Δικαιοσύνη!

            Εντύπωση προξένησε η παρατήρηση του Σεβασμιωτάτου ότι το πρόβλημα του ανθρώπου διαχρονικώς – και ιδίως του σημερινού- είναι ‘’προσευχητικό πρόβλημα’’! Δεν τολμούμε, υπεστήριξε,  να εκθέσουμε τα εσώψυχά μας στον Κύριο και να αποδεχθούμε το θέλημά Του. Στηριζόμαστε στο μυαλό μας, στις γνώσεις μας, στην επιστημοσύνη μας, δηλαδή στα θελήματα της λογικής μας, απορρίπτοντας ουσιαστικά ‘‘πᾶσανδόσινἀγαθὴνκαὶπᾶν δώρημα τέλειον, ἄνωθενκαταβαῖνον…’’! Για τούτο και απολαμβάνουμε τα επίχειρα των επιλογών μας καθημερινά στη φύση, στην εργασία μας  και ιδίως  στην τάξη και την αρμονία, με την οποία είναι φτιαγμένος και απαρτισμένος από Εκείνον ο κόσμος! Τέλος κάλεσε όλους μας, Κλήρο και Λαό, να προβούμε στη θεραπεία της προσευχής με ταπεινωμένη συνείδηση και αποδιωγμένητην οίηση και τον εγωϊσμό…

            Προ της απολύσεως ο κ. Χριστόδουλος Γιουβανάκης έλαβε ευχή και εκ μέρους της Ενορίας και του Δήμου αποχαιρέτησε τον Γέροντά του, προβάλλοντάς τον ως υπόδειγμα Κληρικού, ταπεινού,αλλά χαρισματικού ανθρώπου και ανοιχτής καρδιάς, ικανής να χωρέση τους πάντες!

Αιωνία του η μνήμη!

Διαβάστε ακόμα