Έναρξη Α΄Καραβαγγελείων στην Ι. Μ. Καστορίας

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα «Α΄ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ», τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Τα «Καραβαγγέλεια», γεννήθηκαν από την αγάπη και το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου, για τον ηρωικό Προκάτοχό του Γερμανό Καραβαγγέλη, ο οποίος αποτελεί θρύλο και καύχημα για την Καστοριά μας, την Μακεδονία και την Πατρίδα μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας προσδοκά, οι ετήσιες εκδηλώσεις των «ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΩΝ», να αποτελέσουν θεσμό για την τοπική Εκκλησία και κοινωνία, τιμώντας την μοναδική προσωπικότητα του Γερμανού Καραβαγγέλη και αναγνωρίζοντας το έργο και τον ηρωισμό του. Κάθε χρόνο θα διοργανώνονται εορταστικές –μουσικοχορευτικές, συνεδριακές και λατρευτικές εκδηλώσεις, επιλέγοντας ένα επίκαιρο πάντα θέμα αφιέρωσης.

Φέτος, οι εκδηλώσεις των «Α΄ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΩΝ 2023», είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια (1923-2023) από τη Συνθήκη Ειρήνης, που υπεγράφη στη Λωζάννη, στις 24 Ιουλίου 1923.

Η πρώτη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2023, με τη μουσική και χορευτική παρουσίαση από τοπικούς Συλλόγους, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Άργους Ορεστικού. Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι, «Αργέσται», «Εύξεινος Λέσχη», «Κύζικος», «Ορεστίς» και το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, παρουσίασαν άσματα, τραγούδια και χορούς, από την περιοχή της Καστοριάς και τα μέρη της Ανατολής και των αλησμόνητων πατρίδων του Πόντου, μεταφέροντας έτσι τους παρισταμένους στους τόπους δράσεως του Μητροπολίτου Γερμανού.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, λέγοντας:

«Αἰσθάνομαι ἕναν μεγάλο ἐνθουσιασμό καί εὐλογία πού ἀρχίζουμε σήμερα, ἐδῶ στό Ἄργος Ὀρεστικό, τίς ἐκδηλώσεις τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστορίας πρός τιμήν τοῦ θρυλικοῦ Μητροπολίτου μας Γερμανοῦ Καραβαγγέλη. 

Ἡ ἐπίσημη ἔναρξη θά γίνει αὔριον, κατά τόν ἁγιασμό τῆς Ἡμερίδος, ὅπου καί θά δοθεῖ ἡ εὐκαιρία νά ποῦμε περισσότερα γιά τόν νέο θεσμό τῶν Καραβαγγελείων.

Σήμερα ὅμως ἀρχίζουν οἱ ἐκδηλώσεις μέ χορό καί τραγούδι, ὅπως προετοιμάζονταν οἱ Ἕλληνες πρίν ἀπό τούς ἀγῶνες τους.

Μέ χορό καί τραγούδι, ἀπό τίς περιοχές πού σχετίζονται μέ τόν Γερμανό Καραβαγγέλη καί πού ἀφορᾶ ἡ Συνθήκη τῆς Λωζάνης, πού εἶναι καί τό κύριο θέμα τῆς αὐριανῆς Ἡμερίδος, ἀρχίζουν τά Α´ Καραβαγγέλεια. 

Φιλοδοξοῦμε οἱ πολιτιστικές αὐτές ἐκδηλώσεις, πού θά ἐντάσσονται στά ἐτήσια Καραβαγγέλεια, νά ἐμπλουτίζονται κάθε χρόνο. 

Σήμερα, ὅμως, ὀφείλω νά πῶ ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ στόν Δῆμο Ἄργους Ὀρεστικοῦ γιά τήν παραχώρηση τῆς Αἰθούσης τοῦ Πνευματικοῦ του Κέντρου, καί γενικότερα γιά τήν συνεργασία καί τήν συνδιοργάνωση.

Καί ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ στό Μουσικό Σχολεῖο Καστοριᾶς καί στούς Συλλόγους: Ὀρεστίδα, Εὔξεινος Λέσχη, Λαογραφικός Ὅμιλος Ἀργέσται, Κύζικος, γιά τήν εὐγενική συμμετοχή τους καί εὔχομαι νά ἔχουν τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ καί οἱ νεώτεροι μαθητές κάθε πρόοδο καί φωτισμό.

Καλή ἀρχή!»

Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και είπε ότι ο πολιτισμός μας ενώνει και ότι οι Έλληνες αποδεικνύουμε σε κάθε περίσταση ότι είμαστε ειρηνικός λαός.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δ/ντης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ενώ τον συντονισμό και την επιμέλεια της όλης διοργάνωσης είχαν, ο Αρχιμ. Στέφανος Σχοινάς και ο Πρωτ. Λεωνίδας Μπάρδος.

Η παραπάνω εκδήλωση μεταδόθηκε από τον Ρ/Σ της Μητροπόλεως «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» στους 97,9 Fm και από το web-radio. Όλες οι εκδηλώσεις των «ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΩΝ» θα καλυφθούν ραδιοφωνικά, ενώ θα αναρτηθούν βιντεοσκοπημένες στο κανάλι της Μητροπόλεως στο YouTube.

Αύριο, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου ε.ε., (ημέρα κοιμήσεως του Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, 11 Φεβρουαρίου 1935) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Ημερίδα με θέμα, «100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923-2023) και οι θρησκευτικές μειονότητες».

Ομιλητές, θα είναι :

– ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης και οι θρησκευτικές μειονότητες»,

– ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με θέμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και η ρωμέικη παράδοση»,

– ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Νικόλαος Μαγγιώρος με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης και θρησκευτική εκπαίδευση στη Δυτική Θράκη»,

– ο Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης με θέμα «Δύο θρησκευτικές μειονότητες, η ρωμέικη στην Πόλη  και η μουσουλμανική στη Δυτική Θράκη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης».

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

Διαβάστε ακόμα