Επιμνημόσυνη Δέηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Μητροπολίτη Περγάμου

Την Κυριακή, 5η Φεβρουαρίου 2023,η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β ‘παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου.

Κατά την ομιλία του προς τους πιστούς, μεταξύ των οποίων και όμιλος προσκυνητών από την Ρουμανία, ο σεπτός Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ανεφέρθη στην προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως εκ των επιφανεστέρων θεολόγων του 20ου  και 21ου αιώνα, αξιοπρεπέστατο, συγκροτημένο και σεμνό Αρχιερέα, που εκόσμησε την λαμπρά χορεία των Ιεραρχώντου Οικουμενικού Θρόνου και της υπ’ουρανόν Ορθοδοξίας, διακρινόμενο για την καθαρή θεολογική σκέψη και κατάρτισή του, ο οποίος με το πολύτιμο ακαδημαϊκό και πολύκαρπο συγγραφικό έργο του συνέζευξε την Πατερική διδασκαλία με τις σύγχρονες θεολογικές σκέψεις και τάσεις.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυετή φιλία του αειμνήστου Γέροντος Περγάμου με δύο προσωπικούς ευεργέτες του, τον Μητροπολίτη Λέρου και Καλύμνου κυρό Νεκτάριο και τον Προκάτοχο και πνευματικό Πατέρα του κυρό Παρθένιο Γ’, ο οποίος χαρακτήριζε τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη και τον αείμνηστο Πατριάρχη Αντιοχείας κυρό Ιγνάτιο Δ’  ως δύο κορυφαίους θεολόγους μεγάλης πνευματικής εμβέλειας.

Τέλος, υπεγράμμισε με ευγνωμοσύνη την πολύτιμη συμβολή του κεκοιμημένου Ιεράρχου και Ακαδημαϊκού στις διαδικασίες αγιοκατατάξεως του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ενώ εξέφρασε συλλυπητήριες ευχές προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Διαβάστε ακόμα