H Ηλειακή Πρωτεύουσα τίμησε τον Προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο

Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας μας είναι οι ζωντανές εικόνες του Θεού και γι’ αυτό το «Συνοδικό» της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου επιβάλει να τιμούνται από τους ευλαβείς Χριστιανούς, ως «φίλοι και θεράποντες του Ιησού Χριστού». Αυτό έκανε και ο φιλάγιος λαός του Πύργου το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2023, τιμώντας πλέον με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα μετά από 3 χρόνια περιορισμών λόγω του Covid-19, τον λαοφιλή Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη και Πολιούχο της Ηλειακής Πρωτεύουσας. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, με ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη. Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ομίλησε καταλλήλως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ.κ. Ιερόθεος, συγχωροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, καθώς επίσης των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσαορίας κ.κ. Γρηγορίου, Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, πλαισιούμενοι αμφότεροι από χορεία Ιερέων και Διακόνων. Ανήμερα της εορτής κατά την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τους προαναφερόμενους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, καθώς επίσης και πλειάδος Ιερέων και Διακόνων.

Τον Θείον Λόγο κήρυξε θεσπέσια όπως πάντα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος επέδειξε δύναμη εσωτερική παρά το προκεχωρημένο γήρας της ηλικίας του, όπου μαρτύρησε 113 ετών. Παράλληλα εκ βάθους ψυχής και καρδίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ευγενική και φιλάδελφη πρόσκληση, ευχόμενος μεταξύ άλλων να έχει έτη άγια, πάμπολλα, ευλογημένα, καλλίκαρπα και πολύκαρπα. Για δε την εκλογή Του στη θέση του Μητροπολίτη Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο Θεός άμειψε την ταπείνωσή Σου, την αγάπη Σου και την ακακία του χαρακτήρα Σου, αλλά και άκουσε τις θερμές προσευχές των Ηλείων, γιατί είσαι σάρκα από τη σάρκα τους, σε αγαπούν και έτσι θα πορεύεστε εσύ και ο Ιερός Κλήρος και ο λαός εις έτη πάμπολλα, ώστε εν ώρα που θα ορίσει ο Κύριος να ειπείς Αδελφέ μου ηγαπημένε, ιδού εγώ και τα παιδία α μοι έδωκεν ο Θεός”. Ακολούθως με βαθύτατο σεβασμό αναφέρθηκε και στον πρώην σεπτό μας Ποιμενάρχη κ.κ. Γερμανό. Τον χαρακτήρισε πολυσέβαστο, λαμπρό και μεγάλο Ιεράρχη. Ευσεβάστως καταφιλούμε το άγιο χέρι Του και εξαιτούμεθα τα Ευχάς Του.

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των ύμνων της εορτής, ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, σενεπικουρούμενοι αμφότεροι από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», συντελώντας έτσι τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής και ψυχικής ανάτασης. Μετά το πέρας του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, έγινε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας, εις τους κεντρικούς δρόμους του Πύργου,με την συνοδεία της Φιλαρμονικής εταιρίας Πύργου «Απόλλων». Ακολούθησε δεξίωση στο «Λάτσειο» Δημαρχιακό Μέγαρο και επίσημο γεύμα προς τιμήν των επίσημων, από τον εντιμότατο Δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο. Επαινετή κατά πάντα ήταν η άοκνη μέριμνα του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Βασιλείου Λαγκαδινού και των δραστήριων μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς επίσης της Δημοτικής αρχής για την άψογη διοργάνωση της Πανηγύρεως. Εκκλησιαστικός Τελετάρχης είχε οριστεί ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος. Αμφότερες οι Ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς επίσης και από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς ΛΥΧΝΟΣ της Ι. Μ. Πατρών, IONIAN CHANNEL και OΡT.

Τον εορτασμό τίμησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Ηλείοι Βουλευτές κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κ. Διονύσιος Καλαματιανός και κ. Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος και κ. Μαρίνος Αχτύπης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, στελέχη της Δημοτικής αρχής, καθώς επίσης και οι λοιπές Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές του τόπου μας.

Αξιοσημείωτη ήταν κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων παρά το δριμύ ψύχος, η αθρόα και υποδειγματική προσέλευση του πιστού και φιλέορτου λαού του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι με περισσή ευλάβεια, ως διψασμένα ελάφια προσήλθαν προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερή και θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους για να λάβουν την ευλογία του. Διότι ο λαός μας είναι εμποτισμένος με τα νάματα της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και πρέπει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα, να προσφεύγει στον Τριαδικό Θεό και εις τους Αγίους μας που είναι αληθινοί Ήρωες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίοι νίκησαν τον αμαρτωλό και πτωτικό κόσμο με την μαρτυρία τους, την οποία μάλιστα επισφράγισαν με το Τίμιο Αίμα τους, όπως και ο τιμώμενος Άγιος Χαράλαμπος ο οποίος προχώρησε εις το μαρτύριο με χαρά, διότι είχε στην καρδιά Του, τον Χριστόν!

(ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ)

Διαβάστε ακόμα