Η εορτή του Αγίου Τρύφωνα στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου

Χτες 31/1 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής του Αγίου Τρύφωνος στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Καματερό, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Αγαθάγγλεο Κόκλα και κληρικούς των γειτονικών ενοριών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Με αφορμή το προεόρτιο τροπάριο της εορτής της Υπαπαντής: «Η σέπτη ευτρεπίζεται εκκλησία εισδεξάσθαι εν αυτή τον Κύριον ώσπερ νηπίον επιδημούντα», αναφέρθη στην υποδοχή του βρέφους Ιησού από τον γέροντα Συμεών ως «Σωτήριου», δηλάδή αιτία σωτηρίας για τους ανθρώπους και εκπλήρωση των ελπίδων τους για ην επανένταξή τους στη Βασιλεία του Θεού.

Η χαρά μας από αυτό το γεγονός, που θα εορτάσουμε σε δύο μέρες, αυξάνεται με την εορτή του μάρτυρα Αγίου Τρύφωνα, που ήρθαμε απόψε να τιμήσουμε και να ψάλλουμε ύμνους, όπως μας προτρέπει το τροπάριο του αναφέρεται σε αυτόν: «φιλομάρτηρες άπαντες πανταχόθεν συνδράμετε και την θείαν άθλησιν εορτάσετε του αθλοφόρου νυν Τρύφωνος».

Ο Άγιος δέχθηκε ως σωτήρα του τον Χριστό και δια του μαρτυρίου επεσφράφισε την σχέση του μαζί του.

Απόψε ο Άγιος μας καλεί να συνεορτάσωμε μαζί του τον ερχομό στη γη μας του Χριστού, από τον οποίο πηγάζει «πάσα αγαθοδωρία», και να συμπορευθούμε μαζί του στην Βασιλεία του.

Σήμερα 1/2 ημέρα εορτής του Αγίου Τρύφωνα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ελειτούργησε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Καματερού, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμα διακόνησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόκλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ανάργυρο της ζωής και διακονίας του Αγίου Τρύφωνα.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου μαζί με τσαμπιά σταφύλης κατά παλαιό έθιμο.

Επηκολούθησε Λιτανευτική πομπή στους δρόμους πλησίον του Ιερού Ναού στο τέλος της οποίας μοιράσθηκαν στου πιστούς αντίδωρο και σταφύλια.

Παρόντες ήσαν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Διαβάστε ακόμα