Κοπή Βασιλόπιτας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Αφιερωμένη στη μεγάλη εορτή των Τριών Ιεραρχών και μεγάλων οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τους προστάτες της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, ήταν η φετινή εκδήλωση,για την κοπή της βασιλόπιτας,του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση,που έγινε στο αμφιθέατροGrey του Πανεπιστημίου,εκτός από τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας, παρευρέθηκαν ο έχων υπό την υψηλή επιστασία του το Τμήμα, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος ευλόγησε και τη βασιλόπιτα, οι Μητροπολίτες Ναϊρόμπι Μακάριος, Λεμεσού Αθανάσιος και Βόστρων Τιμόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην ΚύπροΤογραματζιάνΧορένΑρσάκ, οι καθηγητές του Τμήματος Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Ολυμπίου, Αθανάσιος Καραθανάσης και Ιωάννης Κογκούλης, καθώς και ο υπεύθυνος του Κέντρου Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας στη Λεμεσό, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης και ο Νίκος Γκουράρος, Διευθυντής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας, ΚαθηγητήΧρήστου Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και επεσήμανε, ακολούθως, ότι «η παιδεία είναι βασική αρχή στη ζωή του ανθρώπου και ο συνεορτασμός των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών είναι σταθμός για τα θεολογικά, αλλά και κλασικά γράμματα».

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για τις πλούσιες κλασσικές και θεολογικές σπουδές των ΤριώνΙεραρχώνκαι υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι τα έργα τους αποτελούν σταθμό στην Ελληνική Πατρολογία, αλλά συγχρόνως το εκκλησιαστικό ήθος και ιδιαίτερα ο κλήρος και ο λαός, ως συνείδηση της Εκκλησίας, αποτελούσαν τη δύναμή τους για να δραστηριοποιηθούν και να επιτελέσουν το τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό τους έργο».

Αμέσως μετά την ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας οΚύκκου Νικηφόρος αναφερόμενος στη νέα χρονιά εξέφρασε τις ευχές του προς όλους,ευχόμενος «ο θείος μας λυτρωτής, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που είναι το φως το αληθινό, να διανοίξει τους οφθαλμούς της διανοίας σας και να σας γεμίσει με φως, με σύνεση, με έμπνευση, γενικά να φωτίζει τον δρόμο της ζωής σας. Μόνο έτσι ο λόγος του Θεού, που εσείς ως θεολόγοι, μεταπτυχιακοί και διδάκτορες, θα σπέρνετε στο μυστικό χωράφι της Εκκλησίας, θα είναι λόγος καρποφόρος και όχι λόγος άκαρπος. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να μιμηθείτε και τους εορταζομένους σήμερον τρείς μεγίστους φωστήρας της Οικουμένης, τους Τρείς Ιεράρχες μας.

»Θα ήτο όμως παράληψη αν δεν ευχόμουν το νέο έτος να είναι και για την μαρτυρική μας πατρίδα, που για 49 σχεδόν τώρα χρόνια βρίσκεται σταυρωμένη πάνω σε σταυρό άφατης οδύνης, εξ αιτίας της τουρκικής κακουργίας του 1974, να μην ευχηθώ, λέγω, να είναι έτος λυτρώσεως από τα δεινά της. Και ακόμη να ευχηθώ το νέο έτος να είναι έτος ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας όλων των λαών και δη των μικρών λαών, όπως είναι και ο δικός μας, που καταδυναστεύονται με διάφορες προφάσεις από τους μεγάλους της γης. Χρόνια πολλά σε όλους και εύχομαι και πάλιν σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, μακροζωία και πάσαν παρά Θεού ευλογία», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε οΠανιερώτατοςΜητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «δεν έχω να προσθέσω τίποτε σ’ αυτά, που είπε ο Άγιος Κύκκου, παρά μόνο την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου στον Άγιο Κύκκου, που έθεσε υπό την αιγίδα του αυτό το Τμήμα των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, που επωφεληθήκαμε και εμείς στη Λεμεσό και έχουμε την καλή συνεργασία.Πράγματι είμαστε ευγνώμονες διότι έδωσε μια μεγάλη ώθηση στα θεολογικά γράμματα αυτό το Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλή χρονιά».

Τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα: «Επίκαιρες απόψεις των Τριών Ιεραρχών για τη σύγχρονη κοινωνία»,εκφώνησεο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Αθανάσιος Καραθανάσης,ο οποίος, με τον γλαφυρό του λόγο, προσέφερε στους ακροατές του μια εξαιρετική ξενάγηση γύρω από την πνευματική και κοινωνική προσφορά των Τριών Ιεραρχών.

Ο κ. Καραθανάσης αφού αναφέρθηκε στη θέσπιση, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, περί το 1070, της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως εορτή των Γραμμάτων και της Εκπαιδεύσεως, προέβη, ακολούθως, σε μια ιστορική αναδρομή της καθιερώσεως του κοινού αυτού εορτασμού.

Ο ελλογιμώτατος Καθηγητής υπογράμμισε ότι «οι Τρεις Ιεράρχες πέτυχαν στην πιο κρίσιμη καμπή του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τη σύνθεση των δύο ουσιωδών συστατικών: τον Χριστιανισμό και το κλασσικό πνεύμα, θέτοντας, με ένα λόγο, τους αρχαίους σοφούς στην υπηρεσία του Χριστιανισμού και μεταβάλλοντας την πολιτεία σε Βυζαντινό Κράτος.

»Οι Τρεις Ιεράρχες κατενόησαν τη σημασία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και το έθεσαν στην υπηρεσία του Χριστιανισμού», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι:«Αυτοί έδειξαν στην παγκόσμια διανόηση ότι η θρησκεία είναι ευρύτερη από τη φιλοσοφία, γιατί εκφράζει τον άνθρωπο και την ψυχή του στην ολότητά του και όχι μόνον στη διάνοια.

»Είναι σημαντικό ότι οι Τρεις Ιεράρχες ασχολήθησαν και με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής τους, που εξακολουθούν, μετά από τόσους αιώνες, να είναι και προβλήματα των δικών μας καιρών», σημείωσε ο Καθηγητής και παρουσίασε, ακολούθως, στους ακροατές του, ορισμένες σκέψεις και παρεμβάσεις των Τριών Ιεραρχών στην κοινωνία τους, όπως, αυτές εξάγονται μέσα από τα κείμενά τους.

Ξεχωριστή θέση, στον μεστό λόγο τουκ. Καραθανάση, είχε και η κατάδειξητης επικαιρότητας των απόψεων των Τριών Ιεραρχών και για την σημερινή κοινωνία, αφού, όπως σημείωσε,«δεν έμειναν μακριά από τα σύγχρονά τους προβλήματα, αλλά αντιθέτως, έκαμαν σημαντικές παρεμβάσεις στην κοινωνία τους και στα προβλήματα του καιρού τους, που είναι και του δικού μας καιρού.

»Το ενδιαφέρον τους δεν ήταν θεωρητικό», τόνισε, για να επισημάνει ότι «αυτή την οργανωμένη κοινωνική πρόνοια δίδαξε και παρέδωσε στα σύγχρονα πολιτισμένα κράτη, μέσω της πολιτειακής καλύψεως, ο Χριστιανισμός και η Βυζαντινή ελληνική αυτοκρατορία μας».

Κατακλείοντας, υπογράμμισε ότι «οι Τρεις Ιεράρχες συνιστούσαν τη μετοχή μας στις κοινές υποθέσεις και ήσαν κατά της αποχής και της αδιαφορίας από αυτές» και επεσήμανε εμφαντικά ότι είναι καιρός «να σκεφθούμε τον λόγο τους ως πρόταση ζωής και αυτές τις αξίες, που αυτοί δίδαξαν και έδειξαν με το έργο τους».

Στο τέλος της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε η διανομή της βασιλόπιττας και προσφέρθηκε προς όλους πλούσιο κέρασμα,προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Διαβάστε ακόμα