Mε συγκίνηση η πανήγυρη της Υπαπαντής στην Φανερωμένη Ζακύνθου

Χαρά και συγκίνηση τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην φετινή πανήγυρη της Υπαπαντής του Κυρίου στον ιστορικό Ναό της Κυράς της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου.

Στον περικαλλή Ναό υπάρχει έθος να τιμάται η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, όπως γινόταν στον άλλοτε ομώνυμο Ναό που βρισκόταν στην ίδια γειτονιά και που καταστράφηκε από την σεισμοπυρκαγιά του Αυγούστου το 1953.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος στο τέλος του εόρτιου Εσπερινού, με πρωτοβουλία του Ναού, τίμησε τρεις εκκλησιαστικούς επιτρόπους που εργάστηκαν με πίστη, ζήλο και αφοσίωση και συνετέλεσαν με κάθε τρόπο στην ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του Ναού από τον σεισμό.

Ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Ολοκληρώθηκε το 1644, αλλά μετά τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε και κάηκε ολοσχερώς. Διασώθηκε μόνο το κωδωνοστάσιο. Ανοικοδημήθηκε εκ βάθρων και ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας την παλαιά του αίγλη και το καλλιτεχνικό του κάλλος, χάρη στον διακεκριμένο ζωγράφο κ.Ιωάννη Τσολάκο.Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 2 Φεβρουαρίου επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και στις 24 Ιουλίου επί τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου (+1635).

Διαβάστε ακόμα