Ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής στον Ιλισσό

Ιλισσός Ι Δημήτρης Μανώλαρος

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον ομώνυμο ιστορικό Ναό στην περιοχή του Ιλισσού Αθηνών.

Στον όρθρο και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία  προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κάππα και ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Φιλόθεος και μεταξύ άλλων ανέφερε “..Η νηστεία βγάζει από την ψυχή του ανθρώπου πάσα κακία, βοηθά τον άνθρωπο να ξεπεράσει την εμπαθή του διάθεση, να ξεπεράσει όλα οσία αμαυρώνουν την εικόνα του Θείου μέσα μας. Ο αγώνας της νηστείας έχει ένα βαθύτατο κοινωνικό περιεχόμενο, κοινωνικό νόημα που θέλει να κάνει τον άνθρωπο να μάθει να ζει, να λειτουργεί και να υπάρχει μαζί με τους άλλους…”

“..Η Αγία Φωτεινή αντιλήφθηκε ότι ο πραγματικός της θησαυρός είναι ο Χριστός… Στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν υπάρχει ομορφότερο παράδειγμα από αυτό της Αγίας Φωτεινής, ώστε και όλοι εμείς να αναλάβουμε αυτόν τον πνευματικό αγώνα, της νηστείας, της άσκησης, της ελεημοσύνης, της άρνησης της υποκρισίας, της υπέρβασης του εγωισμού, έτσι ώστε να μένουμε σε σχέση με τον πραγματικό θησαυρό μας, τον Χριστό..”

Μετά το τέλος της Λειτουργίας, κλήρος και λαός λιτάνευσαν την εικόνα της Αγίας Φωτεινής στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, υπό τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Βλάχος και αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε ακόμα