Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κένυα

Την Κυριακή 19η Φεβρουαρίου 2023, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μ. του Πάπα και ΠατριάρχουΑλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τελέσθηκεη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκάτης Ιεράς ΕπισκοπήςΝίερι,συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών  Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου,Αξώμης κ. Δανιήλ καθώς και των Θεόφιλ. ΕπίσκόπωνΈλντορετ κ. Νεοφύτου, Τζίντζας κ. Σιλβέστρου, Γκούλου κ. Νεκταρίου και  Νιέρι κ. Παναρέτου.

Ο Ιερός Κλήρος και πλήθος Ορθοδόξων πιστών υποδέχθηκε με αλαλαγμούς πνευματικής χαράς τον Μακαριώτατο και τον νεοκλεγέντα επίσκοπο κ. Πανάρετο, ο οποίος κατάγεται από την τοπική φυλή των Kikuyu. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου ΕπισκόπουΝιέρι.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Πανάρετος, ευχαρίστησε τις αρχές της χώρας που παρευρέθησαν στην τελετή, τους αγίους Αρχιερείς, τον κλήρο και τον πιστό λαό. Αναφέρθηκε με σεβασμό προς το πρόσωπο του ΠανιερωτάτουΜητροπολίτουΚύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρουγια την αγάπη και την στήριξη προς το πρόσωπο του, κατά τα έτη της παραμονής και διακονίας του στην Κύπρο.Ταυτόχρονα εγκάρδιες υιικές ευχαριστίες απηύθυνεκαίπρόςτόνπολυσέβαστο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, γιατί από τά χέρια του δέχθηκε τούς δύο βαθμούς της Ιερωσύνης, του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου.

Ιδιαίτερα εξέφρασε ευχαριστίες στην Α.Θ.Μ. τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη της Αγάπης κ.κ. Θεόδωρο, για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο, την εκλογήτου ως επίσκοπο του Αλεξανδρινού Θρόνου, καθώς και για την τιμή να ταξιδέψει στην Κένυα, για να τελέσει την Ενθρόνιση και να ευλογήσει πατρικά τα πνευματικά του παιδιά.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τόνισε με έμφαση προς το νέο Επίσκοπο: «Αυτή η ημέρα είναι δική σου ημέρα. Άνοιξε τώρα τα χέρια σου να αγκαλιάσεις τον λαό του Νίερι.Δώσε την πατρική αγάπη στην φυλή σου, ανάπαυσε  τους αδελφούς σου. Από την Αλεξάνδρεια θα σε παρακολουθώ και θα δέομαι για εσένα, καθώς και για όλους τους Αρχιερείς που χειροτόνησαν αυτά τα χωμάτινα χέρια, για να έχω μικρό λόγο απολογίας εν ημέρα Κρίσεως. Κοντά σου θα είναι ο Εξοχότατος Πρόεδρος της χώρας, όλος ο πιστός λαός του Θεού, που είναι αφοσιωμένος στο παλαίφατο Πατριαρχείο μας. Πορεύου τα βήματα του Χριστού με ειρήνη και η ευλογία του Αγίου Μάρκου να σε σκεπάζει».

Σήμερα Δευτέρα20 Φεβρουαρίου 2023, με την χάρη του Θεού ολοκληρώθηκε το πολυήμερο ταξίδι του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου του Β΄ στην Κένυα.

<<Σπάρθηκε>> στο γόνιμο έδαφος της Κένυας ο Λόγος του Θεού, διατρανώθηκε η ενότητα της Εκκλησίας του, θεμελιώθηκε <<ἐπίτήνΠέτραν>> η αφοσίωση Κλήρου και Λαού στον Δευτερόθρονο Αποστολικό Θρόνο.

Οι ιεραποστολικές πορείες του Πνευματικού Πατέρα των Ορθοδόξων στην Αφρική, Μακ. ΠατριάρχουΘεοδώρου Β΄ θα συνεχιστούν εντατικά σε πολλές ακόμη χώρες της Ηπείρου, για να φτάσει <<εἰς πάντα τάἜθνη>> το σωτηριώδες μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού.

Και <<ὁ λόγος τοῦΘεοῦ διαδιδόταν εὐρύτερα·καίὁἀριθμόςτῶνχριστιανῶν μεγάλωνε πάρα πολύ>> (Πραξ. 6,7 )

Στην Τοπική ʽʽΛυχνίαʼʼ της Κένυας, ανάφθηκε ξανά <<φώς>>, που θα φωτίζει <<πάντα ἄνθρωπονἐρχόμενονεἰςτόνκόσμον>>

Αὐτῶἡδόξα καίτό Κράτος εἰςτοῦς αιώνας τῶν αιώνων. Ἀμήν!

Βιογραφικό Θεοφιλεστάτου  ΕπισκόπουΝιέρι κ. Παναρέτου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι κ. Πανάρετος Κυκκώτης (κατά κόσμο SamuelKimani) γεννήθηκε το 1985 στο Gikuni της επαρχίας KikuyuKiambu στην Κένυα.

Είναι πτυχιούχος της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’», το 2008. Μετέβηκε στην Κύπρο το 2009 και χειροτονήθηκε  Διάκονος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, την 1η Μαΐου 2010.

Ακολούθως, στις 2 Ιανουαρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο.

Στην Ιερά Μονή Κύκκουεκάρη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 μικρόσχημος μοναχός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη  κ. Αγαθόνικο, Πρωτοσύγκελλοκαί Έφορο της Ιεράς Μονής Κύκκου.  Χειροθετήθηκε,  στις 11 Νοεμβρίου 2015, σε Αρχιμανδρίτη στην Αλεξάνδρεια στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το 2017. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το 2019, καθώς και κάτοχος πτυχίου MastersBusiness Administration (MBA) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου εκπονεί Διδακτορική Διατριβή, με θέμα: «Η Καινή Εντολή της Αγάπης (Ιωάν. 13,34) στην Ιωάννεια Γραμματεία. Θεραπευτική και Μεταμορφωτική Δύναμη για τον Κόσμο και την Ανθρωπότητα».

Υπηρέτησε 2 χρόνια, ως Ιερέας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και ακολούθως στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μοσφύλι της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας. Τώρα υπηρετεί ως Εφημέριος στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Ομιλεί και γράφει την Αγγλική, Σουαχίλι και Κικούγιου και την Ελληνική γλώσσα.

Την 24η Νοεμβρίου 2022, με πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ και με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εξελέγη Επαρχιούχος Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin