Καλλιθέα | Σπύρος Παπαγεωργίου
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος με συλλειτουργούς τους Εφημερίους του Ναού.
Ο ΘΕοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή του Ασώτου υιού, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντική καθώς έρχεται να μας υπενθυμίσει πως όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, ζούμε μακρυά από τον φιλόστοργο Πατέρα και την θαλπωρή του.
Τόνισε πως “στην παραβολή του Ασώτου, ο Άσωτος Υιός έχει ανάγει την σχέση με τον πατέρα σε διαδικασία οικονομικής και συμφεροντολογικής συναλλαγής. Είναι ο αυθορμητισμός και η νεανική επιπολαιότητα που ωθούν τον υιό να εγκαταλείψει με περισσή βεβαιότητατην πατρική εστία για να κατακτήσει τα πάντα. Και μετά όταν δέχεται τα ραπίσματα, επιστρέφει πίσω στην πατρική αγκαλιά που είναι μεγάλη και απύθμενη .
“Από την άλλη, πρόσθεσε ο κ. Φιλόθεος “έχουμε τον πρεσβύτερο υιό που ενώ ζει μαζί με τον πατέρα έχει χάσει την ταυτότητά του. Μέσα απο τον εγωισμό και την αλζονεία του, διεκδικεί χωρίς να μεγαλοθυμεί. Εκεί φαίνεται η υποκρισία και η εντελώς επιφανειακή σχέση που έχει με την οικογένειά του. Εϊναι η ανθρώπινη αδυναμία που, πολλές φορές, έχουμε εμείς οι χριστιανοί και δεν δεχόμαστε αυτό που λέει ο Χριστός “οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν των ουρανών”.
Αναφέρθηκε στον σύγχρονο Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη ο οποίος για 30 χρόνια διακόνησε τον Ναό του Αγίου Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών. “Εποίμανε τον κόσμο στην πιο παραβατική περιοχή της Αθήνας, στην Ομόνοια. Και όμως έλεγε ότι εγνώρισε σε μια αμαρτωλή γυναίκα, καθαρότερη καρδιά από κάποιους ασκητές του Αγίου Όρους. Ένα άτομο παραβατικό, όπως ο σημερινός Άσωτος του Ευαγγελίου, μπορεί να εχει ειλικρινή συντριβή καρδιάς και ταπείνωση”.
Εκλεισε λέγοντας πως καμία αρετή των ανθρώπων δεν ευδοκιμεί αν δεν υπάρχει ειλικρινή ταπείνωση. “Όσα σπουδαια, όσα αξιομνημόνευτα έχει κατακτήσει κάποιος, πρέπει να υπάρχει λίγη επίγνωση ότι όλα αυτά είναι δώρα του Θεού. Όπως και η σωτηρία του Θεού είναι δώρο του Θεού. Όμως δεν αγοράζεται με τις καλές μας πράξεις και τα καλά έργα. Τα καλά έργα εμπνέονται από τον Θεό, αλλά δεν εξαγοράζουν την σωτηρία μας.
Ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ναού για την φιλοξενία και ιδιαιτέρως τον Προιστάμενο του Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μαχαιριώτη.







