Σερρών: “Η σχέση Επισκόπου και κληρικών, είναι σχέση ιερή με καθαρό εκκλησιολογικό υπόβαθρο”

Στιγμές ευφρόσυνες, μέσα σε κλίμα οικογενειακής θαλπωρής, χαράς καιαπλότητος, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι 130 άγαμοι και έγγαμοι μετά των πρεσβυτερών τους κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, σήμερα, Κυριακή της «Απόκρεω», 19 Φεβρουαρίου 2023, στη 1:00 το μεσημέρι, στο Κέντρο Δεξιώσεων «Το Κομπολόϊ», στο Νέο Σούλι Σερρών, με αφορμή το γεύμα, το οποίο παρέθεσεπρος τιμήν τους οΣεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος.

            Μετά την γενομένη προσευχή της τραπέζης από τον Σεβασμιώτατο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Εκκλησίας των Σερρών, αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Τσιάγγας, ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Θεολόγο, εκ μέρους όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως,για την πατρική φροντίδα, το συνεχές ενδιαφέρονκαι έμπρακτη, πνευματική μέριμνά του για την κατ’ άμφω πρόοδο και προκοπή τόσο των ιδίων όσο και των ιερατικών οικογενειών τους. Με αφορμή δε την εφετεινή συμπλήρωση 20 ετών (2003-2023) αγλαοκάρπου,χριστοφιλούςκαι θεοστηρίκτου Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου στον πάνσεπτο Αρχιερατικό θρόνο των Σερρών, ο π. Θωμάς ευχήθηκε εκ προσώπου και όλων των υπολοίπων  κληρικών, υιϊκώς και εγκαρδίωςστον Σεβασμιώτατο, έτη πολλά κι ευλογημένα στο υψηλό,πολυεύθυνο και πολύπλευρο ποιμαντικό του έργο.

Στην σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τον π. Θωμά για την συγκινητική του προσλαλιά, απήυθυνε προς όλους τους ευλαβείςκληρικούς της ΣερραϊκήςΕκκλησίαςκαι τις εκλεκτές οικογένειές τουςπατρικές ευχές και πολλές ευχαριστίες για την καρποφόρο και ευλογημένη συνεργασία τους προς δόξαν Θεού, χαρά της Εκκλησίας μας και στηριγμό του λαού του Θεού. Ο Σεβ., ομίλησε επίσης για την πνευματική σχέση Επισκόπου και κληρικών κάθε τοπικής Εκκλησίας, υπεγραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σχέση Επισκόπου με τους κληρικούς του είναι μία σχέση ιερή, εξαγιασμένηαπό τον ίδιο τον Κύριό μας, μία σχέσηγεμάτη  στοργή,ενδιαφέρον,αγάπη,αλληλοπεριχώρηση, κατανόηση, με ξεκάθαρο αγιοπνευματικό και εκκλησιολογικό υπόβαθρο και θεμέλιο.Η κοινωνία  αυτήδεν εξαντλείται σε διοικητικές αποφάσεις και υπηρεσιακές  συνεργασίες, αλλά φανερούται και ολοκληρούταιπρωτίστως συλλειτουργικώς και προσευχητικώς πέριξ του ιερού θυσιαστηρίου, απ’ όπου αναβλύζουν αενάως όλες οι ευλογίες του Θεού. Είναι έργον  μαρτυρίας Ιησού Χριστού στον κόσμο. Δι’ αυτού του τρόπου,οΘεός  δοξάζεται, η Εκκλησίαστολίζεται, η ενότητα διασώζεται, το έργο καρποφορεί, η μαρτυρία πιστοποιείται,ο λαός του Θεού αισθάνεται αναπαυμένος και ασφαλής».

Σε αποστροφή του λόγου του ο Σεβ., δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει καρδιακώς όλους τους παρισταμένους, τους πρώτους συνεργάτες του στον Αμπελώνα του Κυρίου, κληρικούς και λαϊκούςγια τηνευλογημένη συνοδοιπορία των 20 ετών στην Αρχιερατική διακονία του στην Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης. Ακολούθως, ο Πρωτοψάλτης του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών κ. Αστ. Γούναρης, ο Διευθυντής της Παραδοσιακής Χορωδίας του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Μιχ. Μπουρέλος και τα ταλαντούχα μέλη της ορχήστρας, απέδωσαν αριστοτεχνικώς τραγούδια της πλούσιας παράδοσής μας, δίδοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα χαράς και ευφροσύνης στην εκδήλωση, που όλοι οι παριστάμενοι χάρηκαν, ιδιαιτέρως δε οι πρεσβυτέρες, οι οποίες με ζωντάνια και παλμό έσυραν τον χορό.

Διαβάστε ακόμα