Εκδήλωση τιμής για τη Μάνα – Γυναίκα στην Ι. Μ. Ρεθύμνης

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Μυλοποτάμου, εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα-Γυναίκα, το απόγευμα του Σαββάτου, 11ης Μαρτίου 2023, στους φιλόξενους χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, Διευθύντρια του Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Μυλοποτάμου, η οποία αναφέρθηκε στην αξία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και στο πλούσιο επιτελούμενο έργο στο Κ.Η.Φ.Η., του οποίου προΐσταται, με την αγάπη και τη σύμπραξη όλων των εργαζομένων και των ωφελουμένων σε αυτό.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ελλογιμότατος κ. Σκεύος Παπαϊωάννου, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η κοινωνική θέση και ο ρόλος της γυναίκας».

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ευχή της Μάνας», το οποίο επιμελήθηκε η κ. Ελβίνα Μποτονάκη, στο οποίο αφενός μεν ωφελούμενοι του Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Μυλοποτάμου και αφετέρου παιδιά από το νηπιαγωγείο των Αγγελιανών και της θεατρικής ομάδας του Περάματος αναφέρθηκαν στην αξία του προσώπου της Μάνας με τρόπο συγκινητικό.

Ακολούθως, ο κρητικός καλλιτέχνης κ. Νικόλαος Λαγουδάκης με τη συνοδεία του ερμήνευσαν δύο κρητικά τραγούδια αφιερωμένα στη Μάνα και οι ωφελούμενοι του Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Μυλοποτάμου τραγούδησαν συγκινητικά δύο τραγούδια, «ύμνους στη Μάνα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Ρεθύμνης και πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης κ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα. Παρέστησαν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης και ο Διοικητής του 548 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

Τον καταληκτικό λόγο στην εκδήλωση είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την όμορφη αυτή εκδήλωση-ύμνο στη Μάνα, τονίζοντας ότι τόσο η γυναίκα όσο και η μάνα δεν είναι πρόσωπα που τιμώνται μια φορά το χρόνο από τις «παγκόσμιες ημέρες», αλλά πρόσωπα, τα οποία αξίζουν τιμής, αγάπης και σεβασμού διαρκώς και αδιαλείπτως. Ο Επίσκοπός μας συνεχάρη το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Μυλοποτάμου για το επιτελούμενο θαυμάσιο έργο στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τόνισε πως η πιο σημαντική και σπουδαία επίσκεψη στους χώρους του Κέντρου «Θεομήτωρ» στα χρόνια της λειτουργίας του ήταν απόψε η έλευση των ωφελουμένων του Κ.Η.Φ.Η. στο χώρο αυτό.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε με συγκίνηση ότι η εκδήλωση αυτή έχει τρισσή αφιέρωση: Πρώτον, αφιερώνεται στους ανθρώπους, και δη στις μανάδες, τις γιαγιάδες, τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας με απόλυτο σεβασμό. Δεύτερον, αφιερώνεται σε μια ευλογημένη γυναίκα, σύζυγο, μάνα, γιαγιά και πρεσβυτέρα, την μακαριστή Μαρία Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Σκαλίδη, η οποία πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή και υπήρξε πρότυπο σε όλες τις αυτές τις ιδιότητες. Και τρίτον, αφιερώνεται σε όλες εκείνες τις μητέρες που πριν από λίγες ημέρες αποχαιρέτισαν τα παιδιά τους στην εθνική μας τραγωδία με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών. Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η αποψινή εκδήλωση ήταν μια ζεστή αγκαλιά προς όλα αυτά τα ευλογημένα πρόσωπα και ένα λουλούδι ευγνωμοσύνης για την πολυτίμητη προσφορά τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, κατόπιν προτροπής του Επισκόπου μας, δύο μικρά κορίτσια διένειμαν σε όλες τις μανάδες και τις γιαγιάδες ένα τριαντάφυλλο και ο Σεβασμιώτατος διένειμε μια εικόνα της Μεγάλης Μάνας του κόσμου, της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Διαβάστε ακόμα