Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ

Με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην «καρδιά» του Σύδνεϋ, στο κενοτάφιο του MartinPlace, και με μια μεγαλειώδη εορταστική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο επιβλητικό SydneyTownHall, κορυφώθηκαν την Κυριακή, 26 Μαρτίου, οι εορτασμοί για την Ελληνική Παλιγγενεσία που διοργανώθηκαν απότην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, τις Ενορίες – Κοινότητες του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Στη συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στο MartinPlace, συμμετείχε πλήθος ομογενών κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων και μαθητών από ομογενειακά σχολεία, καθώς και εκπροσώπων της κοινοπολιτειακής, πολιτειακής και τοπικής διοικήσεως, των διπλωματικών αρχών και των ομογενειακών οργανώσεων και σωματείων. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο.

Στη συνέχεια, ο εορταστικός παλμός μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, το οποίο πλημμύρισε με ελληνικούς ήχους, ενώ μια μεγάλη γαλανόλευκη σημαία δέσποζε στην κεντρική σκηνή της επιβλητικής αίθουσάς του. Το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων και παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών, με την άψογη παρουσίασή τους από τη νέα γενιά της Ομογένειας να προκαλεί αισθήματα συγκίνησης, εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας στο πολυπληθές κοινό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκαν χαιρετισμοίαπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ κ. Χάρη Δανάλη, και τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής κ. Κοσμά Δημητρίου. Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, απηύθυνε πατρική παράκληση προς τους ομογενείς να θυμούνται τις αξίες που ενώνουν διαχρονικά τον Ελληνισμό, οι οποίες ένωσαν στον κοινό αγώνα και τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. «Είμαστε ένας λαός που η καρδιά του δεν πάλλεται με φυσιολογικούς ρυθμούς», παρατήρησε χαρακτηριστικά και επισήμανε: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια καρδιά με ταχυπαλμία. Δηλαδή έχουμε μέσα μας ζωή παραπάνω από όσο πρέπει. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε και πάντα αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό όπου κι αν πάμε δίνουμε το «παρών», γι’ αυτό τσακωνόμαστε και ύστερα τα ξαναβρίσκουμε, φιλιώνουμε. Όμως ποτέ δεν ξεχνούμε την ιστορία μας και ποτέ δεν ξεχνούμε την πίστη μας. Δεν ξεχνούμε ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν, όπως έλεγαν και οι ίδιοι, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Αυτά τα δυο θέλω να θυμάστε».

Διαβάστε ακόμα