Γ΄ εβδομάδα των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Την Τρίτη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πραγματοποίησε το εξής λατρευτικό και ποιμαντικό πρόγραμμα.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και προέστη στην Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Πρωτοπρεσβ. Αργύριο Στουραΐτη-Εφημέριο της Ενορίας Πολιτικών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κατανυκτικό περιεχόμενο των ύμνων του Εσπερινού, οι οποίοι είναι εμπνευσμένοι από την παραβολή του ασώτου υιού και τους απέδωσε με αριστοτεχνία ο Ιεροψάλτης και Καθηγητής της Σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Στυλιανός Μπενής, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Εφημέριος της Μονής, Αρχιμ. Γαβριήλ Σέρβος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη σε όλους τους προσκυνητές μοναστηριακό κέρασμα, που είχαν προετοιμάσει η Καθηγουμένη Μαριάμ Μοναχή και η περί αυτήν αδελφές της Μονής.

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδος, στον Άγ. Νικόλαο (Μπούρτζι) Ληλαντίων. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Εφημέριος της Ενορίας, Αρχιμ. Πορφύριος Γερμανός, η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κ. Ζαχαρένια Καραθανάση, το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό και οι μικροί μαθητές. Είχε επικοινωνία με όλους και όλοι μοιράστηκαν τη χαρά της συνάντησής τους, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με το διδακτικό προσωπικό συζήτησαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, το πρωί, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή τους, ο Σεβασμιώτατος συνάντησε τους Καθηγητές και τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδος, όπου τον καλωσόρισε η Διευθύντρια κ. Ελένη Καρτεσίδου, παρόντος και του Εφημερίου της πλησιέστερης Ενορίας, Οικον. Ιωάννου Γκρινιάρη. Ακολούθησε επικοινωνία με τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι είχαν, στη συνέχεια, εποικοδομητικό διάλογο με τον Μητροπολίτη τους.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, παραβρέθηκε και προέστη στην Τελετή Παραδόσεως – Παραλαβής της Διοικήσεως στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδος.

Παραδίδων ήταν ο Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ενώ παραλαμβάνων ήταν ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τακόπουλος.

Στην Τελετή παρέστη ο Διευθυντής Πεζικού του ΓΕΣ Υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος.

Το απόγευμα της ίδια η μέρα, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ι. ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Εργατικών Κατοικιών Χαλκίδος, έψαλλε την Τρίτη στάση των Χαιρετισμών, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο του Παρεκκλησίου π. Αντώνιο Ρίζο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας την διδασκαλία περί νέας κτίσεως, η οποία εγκαινιάζεται με την ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού στην Παναγία μας, που έγινε ευρύχωρο σκήνωμα του Λόγου και πρέσβειρά μας στην κατά χάριν Θεού ανάκτηση του Παραδείσου.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Οδηγητρίας  (μέσα Παναγίτσα) Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς, τους Εφημερίους της Ενορίας, Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα και Πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπο Ταραμίγκο, τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρύσανθο Χριστοφή και κήρυξε διδακτικά, περί της διακονίας του Επισκόπου στην Εκκλησία, στους εκκλησιασθέντες πιστούς, των οποίων η σύναξη είχε αιτία τον εκ μεταθέσεως εορτασμό των αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας, λόγω της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως και του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού και αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου (Προβατά).

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονται από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως, αφού, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή αυτή είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς Της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η Τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και παρεπιδήμων, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην Θεία Λειτουργία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου, ενώ ετελέσθησαν κατά την τάξη, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Χρυσάνθου Χριστοφή και εν συνεχεία η εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Χρήστου Ραμαντανάκη, εγγάμου, πατρός ενός τέκνου και υιού του Εφημερίου της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, Πρωτοπρεσβ. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη.

Στον νουθετήριο λόγο του προς τον νέο ιερέα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημερινή μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και για πιο λόγο η Αγία μας Εκκλησία όρισε αυτή την ημέρα να προβάλεται ο τίμιος Σταυρός, ως μέσο σωτηρίας μας. Έπειτα, απευθυνόμενος στον νέο Διάκονο επαίνεσε τους γονείς του, διότι προέρχεται από υπερπολύτεκνη οικογένεια, όπως και η σύζυγος του και ότι αποτελούν παράδειγμα για όλους, αφού είναι αμαρτωλή πρόφαση ο ισχυρισμός «πώς θα μεγαλώσω ένα ή δύο παιδιά μ’ όλα αυτά τα σημερινά προβλήματα;»

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλήσεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα).

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη προετοίμασαν συνεργάτιδες της Ενορίας, ενώ μετά το γεύμα και πριν την αναχώρηση των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στα παιδιά μια μικρή αναμνηστική ευλογία. 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 το απόγευμα, στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και επιπλέον στα 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην φετεινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου κ. Φιλόθεος, πολλοί Κληρικοί, εκπρόσωποι των Αρχών της Πόλεώς μας και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση. 

Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα «Από το 1821 στο 1922».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Σχολή Πεζικού για την φιλοξενία της Εκδήλωσης, συνεχάρη τον π. Τιμόθεο, για την υψηλού περιεχομένου ομιλία του, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας – Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, και τα 200 παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, αλλά και τους καλούς γονείς τους, οι οποίοι συνεργάζονται και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

Διαβάστε ακόμα