Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος έψαλλε τους Οίκους ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρ. Δημήτριο Πατσιαλό, Προϊστάμενο του Ναού και τους διακόνους π. Στέφανο Καππέ και π. Αμβρόσιο Καλλιάφα. Τους ύμνους της Ακολουθίας απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Μπορμπότσιαλος και ο Λαμπαδάριος κ. Κωνσταντίνος Καντάνης.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο: «Χαίρε ότι λιμένα των ψυχών ετοιμάζεις», λέγοντας ότι η Παναγία είναι το απάνεμο λιμάνι για κάθε άνθρωπο. Παρότι η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι γνωστή για τον πανηγυρικό χαρακτήρα της, εντούτοις όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη και βύθισε την πατρίδα μας στο πένθος. Όλοι σήμερα προσευχηθήκαμε θερμά στην Παναγία μας για τις ψυχές των αδικοχαμένων θυμάτων αυτού του δυστυχήματος, για την παρηγοριά και την παραμυθία των συγγενών τους και ιδιαίτερα των γονέων τους, αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Παρακαλέσαμε την Παναγία μας να ετοιμάσει λιμάνι για τις ψυχές των θυμάτων, το λιμάνι του παραδείσου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι η Παναγία μας, ως μητέρα του Κυρίου, δοκίμασε τον πόνο κάτω από τον Σταυρό και μπορεί να καταλάβει και να παρηγορήσει κάθε μάνα που πονά και σηκώνει τον βαρύτατο σταυρό της απώλειας και του θανάτου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται καθημερινά για τους ανθρώπους αυτούς, που τόσο πολύ δοκιμάζονται, ώστε ο Θεός, εισακούοντας και τις δικές μας προσευχές, να τους στηρίζει, να τους παρηγορεί και να τους χαρίζει ελπίδα και δύναμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα