Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Όσλο και τη Στοκχόλμη

Με αφορμή τη διπλή Εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας , ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 22η ποιμαντορική επίσκεψή του στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Μαρτίου 2023, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της Εορτής του Ευαγγελισμού και της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Αιδεσιμ. Οικονόμο κ. Μaxime Lesage.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, ανεφέρθη στην σπουδαιότητα διαφύλαξης του “Θείου Μαργαρίτη”, που είναι ο Χριστός, ο οποίος κυοφορήθηκε στα σπλάγχνα της “πορφυράς κογχύλης”, της Κυρίας Θεοτόκου, ευχόμενος προς όλους να ευαγγελίζονται, έργω τε και λόγω, “χαράν μεγάλην” στη ζωή τους.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης παρεκάθησε σε δείπνο, που προσέφερε, στην Πρεσβευτική κατοικία, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, στο οποίο συμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, o Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο, και Λάμπρος Κοκκωνός, Διευθυντής του Προξενικού Γραφείου, ο Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, με τη σύζυγό του Ερίτ. κ. Anna Juliana Sveinsdottir, και η Εριτ. κ. Αγγελική Kruse Jensen, παλαιό μέλος της ομογένειας του Όσλο.

Στην προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Κόρκα για την αβραμιαία φιλοξενία, τη συνεργασία και τη συμπαράστασή της και των συνεργατών της στο έργο της τοπικής Εκκλησίας και την ομογένεια της Νορβηγίας, διαβιβάζοντας τις εγκάρδιες πατρικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την επομένη, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, με τη συμμετοχή των εφημερίων του ναού, στο τέλος της οποίας τελέσθηκε αρτοκλασία και δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.

Η λατρευτική σύναξη τελέσθηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Αγγλική και Γαλλική. Τους ύμνους της εορτής, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook page της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης συνεπικουρούμενος από τους κ.κ. Κοσμά Πλάκου και ErikΠορφύριο Hasner. Στο Ιερό Βήμα διηκόνησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος και Ηalle Θεολόγος Bakken.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Εξοχ. κ. Κόρκα, οι κ.κ. Δανασσής και Κοκκωνός, το ζεύγος Sigurdsson, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας κ. Βαλεντίνος Κονγκέζος, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού και πλήθος πιστών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Εξοχ. κ. Κόρκα, ο δε Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας ευχαρίστησε την κ. Κόρκα και τους συνεργάτες της για τη φιλοξενία τους στην Πρεσβευτική κατοικία και την τιμητική παρουσία τους στο Μητροπολιτικό Ναό, καθώς και τον κ. Sigurdsson με τη σύζυγό του, για την πολύτιμη στήριξή τους στο έργο της ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου Ρέικιαβικ.

Ο Ποιμενάρχης προσέφερε στους Πατέρες Αλέξανδρο και Μάξιμο ένα Αρτοφόριο, για να κοσμεί την Αγία Τράπεζα του άρτι ανακαινισθέντος και αγιογραφηθέντος ναού, στους δε Εριτ. κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Νομικώς Επιβλέπουσα του Μητροπολιτικού Ναού, και στην οικογένεια  Sigurdsson, προσέφερε δώρα, για την πολυετή θυσιαστική προσφορά τους στην ενορία του Όσλο και του Ρέικιαβικ αντιστοίχως.

Ακολούθησε εορταστική συναυλία από το μουσικό τμήμα της νεολαίας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, 12 μέλη του οποίου ταξίδεψαν από τη Στοκχόλμη στο Όσλο, για να ευχηθούν, μουσικώ τω τρόπω, τα «Χρόνια πολλά» στα μέλη της ενορίας της “Παναγίας του Βορρά” και να γνωριστούν με το αντίστοιχο τμήμα νεότητος του Μητροπολιτικού Ναού. 

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της ενορίας και του κ. Ion Pascal.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Την επομένη, Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, ο Ποιμενάρχης προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε ο εφημέριος του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, τους δε ύμνους έψαλλαν οι Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, Δρ. Γεώργιος Σιδηράς, κ. Ηλίας Γέργη και κ. Ηλιάνα Αντωνίου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Σόλων Σάββα, μετά της συνοδεία τους, ο Ελλογιμ. Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Δημήτριος Σιώτης με την οικογένειά του, μαθητές και γονείς του σχολείου, καθώς και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Στοκχόλμης, Ικαρίας και Κατερίνης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν ο Ελλογιμ. Δρ. Νικόλαος Διβινής και ο Εξοχ. κ. Φρυγανάς. Ο Ποιμενάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα υψηλά διαχρονικά θεολογικά μηνύματα της εορτής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας και ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες, και τα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης και του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας, καθώς και τους επισκέπτες εξ Ελλάδος, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας και Κατερίνης.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία στον Δρ. Διβινή, στην Εριτ. κ. Ευγενία Νοΐδου, πρώην Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, στην Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης Εριτ. κ. Πολυτίμη Σταματοπούλου Παπακώστα και τον εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας, από ένα αντίτυπο της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Στοκχόλμη.

Ακολούθησε δεξίωση στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις του ναού, προσφορά του Λυκείου Ελληνίδων Στοκχόλμης και του κ. Άγγελου Εξαδάχτυλου.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Βαρθολομαίου Ιατρίδη, του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και του κ. Μιχαήλ Μπίκουλη.

Διαβάστε ακόμα