Οι Γ΄ Χαιρετισμοί στον Ι. Ναό Παναγίας Γαλατίστης Χαλκιδικής

Την Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, σήμερα Παρασκευή 17η Μαρτίου τ.έ., στον Ιερό Ναό Παναγίας Γαλατίστης. Τον πλαισίωσαν ο εξαίρετος Εφημέριος του Ιερού Ναού Αιδ. Πρωτ. π. Αργύριος Καραμόσχος και οι Διάκονοί του π. Νικόλαος Τσεπίσης και π. Νικόδημος Κωτινούδης. Περί το τέλος δε της Ακολουθίας, αφού επεράτωσε την Παννυχίδα στον Ναό του, προσήλθε προς τιμήν του Επισκόπου μας στην Παναγία και ο Εφημέριος Αγίου Γεωργίου Γαλατίστης και Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιοχής, Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιος Σκονδράνης.

            Ο ευλογημένος Λαός του Θεού τιμώντας την Παντάνασσα προσήλθε στην λαοφιλή Ακολουθία, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Σιμώνη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σειρά, την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη κ.ά.

            Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος προέβαλε την Κυρία Θεοτόκο ως μέτρο υπακοής που τόλμησε και επέτυχε να συνενώση τους ‘’εναντίους’’, δηλαδή Θεό και ανθρώπους στη μήτρα Της, ερμηνεύοντας τον υπέροχο στίχο του Ακαθίστου ‘’Χαῖρε, ἡ τἀναντία εἰς ταὐτὸ ἀγαγοῦσα’’ ! Και όντως η Παναγία μας είναι Αυτή που στη γαστέρα Της ένωσε αδιάσπαστα τον Υιό και Λόγο του Θεού με το Γένος των ανθρώπων.

            ‘’Με ποιά δύναμη επέτυχε η Θεοτόκος την άρρητη αυτή ευλογία;’’, διερωτήθη ο ομιλητής. Και η απάντηση απλή: «Η ανυπακοή της Εύας και του Αδάμ προς τη Δικαιοσύνη του Θεού, έκλεισε επί αιώνες τον Παράδεισο για το Αδαμιαίο Γένος. Η υπακοή της Θεοτόκου, άνοιξε την Εδέμ και πάλι στον άνθρωπο και συνέζευξε γη και Ουρανό στις λαγόνες Της! Με την ανυπακοή γεννήθηκε η πτώση του ανθρώπου και διεχωρίσθη ο Θεός από τον άνθρωπο. Με την υπακοή της Παναγίας μας, ως δευτέρας Εύας, στο θέλημα του Θεού, με εκείνο το περίφημο «Ιδού η Δούλη Σου» κατά τον Ευαγγελισμό Της, ως παγκόσμια Εύα, συνταιριάζει Θεό και άνθρωπο στο πρόσωπο του Υιού και Θεού Της, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, υφαίνοντας το υφαντό της Σωτηρίας του κόσμου! Κλειδί και μέσο πραγμάτωσης αυτού του σκοπού η κραυγαλέα σιωπή Της και η υπακοή της Θεομάνας στο θέλημα του Κυρίου των Δυνάμεων! Και η Υπακοή παίρνει πλέον όνομα, σάρκα και οστά: Θεοτόκος η Αειπάρθενος!».

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα