Στην Ι. Μονή Νέου Στουδίου στον Αυλώνα ο Μητροπολίτης Ιλίου

Χθες, Κυριακή Δ΄ της Μεγάλης Σαρακοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Νέου Στουδίου στον Αυλώνα, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη και του Ιερομονάχους της Ιεράς Μονής.

Μετά την Θεία Κοινωνία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε αναλύοντας τον στίχο του ειρμού της ογδόης ωδής του κανόνος του Ευαγγελισμού: “Άκουε Κόρη Παρθένε Αγνή, ειπάτω δη ο Γαβριήλ βουλήν Υψίστου αρχαίαν αληθινήν”. Ανέφερε ότι όλη η αξία του γεγονότος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – ο οποίος αποτελεί την αρχή, το κεφάλαιο, της σωτηρίας μας- ξαθ η θεολογική του διάσταση, βρίσκεται στα δύο ρήματα “άκουε” και “ειπάτω” και στο ουσιαστικό “βουλή”. Μετά την εξορία μας από τον Παράδεισο χάσαμε την δυνατότητα “ακοής” του θελήματος του Θεού. Η παρ – ακοή μας αυτή διορθώνεται από την υπ – ακοή της Παναγίας στην εντολή του, έτσι όπως την εξέφρασε σε αυτήν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με τα λόγια του (ειπάτω) για την σύλληψη στην κοιλιά της εκ πνεύματος Αγίου του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Χριστού μας. Το θέλημα του Θεού, η βουλή Του, η επιθυμεία του να σαρκωθεί είναι προαιώνια και ανατρέπει την αποτυχία μας στον Παράδεισο να κερδίσουμε την αθανασία μας και διευκολύνει την επανασύνδεση μας με τον Θεό.

Στο τέλος της Λειτουργίας τελέσθηκε το Δεκαετές Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κυρού Νικοδήμου, καθώς και Τρισάγιο επί του τάφου του.

Διαβάστε ακόμα