«Το Λαζάριο της Βηθανίας, ο πρώτος τάφος του αγίου Λαζάρου»

Το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαρτίου 2023, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «Σκάλα» στη Λάρνακα, πραγματοποιήθηκε η 9 διάλεξη της 24 περιόδου (2022-2023) του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, με  ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Λάζαρο Γεωργίου, M.Th., Εκπαιδευτικό,  με θέμα: «Το Λαζάριο της Βηθανίας, ο πρώτος τάφος του αγίου Λαζάρου», εξ αφορμής της ομώνυμης έκδοσης, καρπό της μεταπτυχιακής έρευνας του συγγραφέως στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου. 

Το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο  Λάρνακας, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, και συμπληρώνει φέτος, 24 χρόνια ζωής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα 24 χρόνια λειτουργίας του, για  πρώτη φορά συμμετέχει κληρικός, εν προκειμένω ο Αρχιμ. Λάζαρος Γεωργίου, ως εισηγητής στη σειρά διαλέξεων του ως άνω Ανοικτού Πανεπιστημίου. 

Τον εισηγητή παρουσίασε ο συντονιστής της εκδήλωσης, βυζαντινολόγος δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, ο οποίος έχει ασχοληθεί με επιμέρους μελέτες του με τον ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. Ο δρ. Χοτζάκογλου τόνισε ότι κατά τη πολυετή του διδασκαλία και έρευνά του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, έχει διαπιστώσει τις λιγοστές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τα προσκυνήματα της Αγιοταφικής Αδελφότητος και τη ανάγκη εστίασης της έρευνας και από Έλληνες ερευνητές σε αυτά. Αυτό το κενό έρχεται να θεραπεύσει η μελέτη του Αρχιμανδρίτου Λαζάρου Γεωργίου, η οποία παρουσιάζει ιστορικές πληροφορίες, παραδόσεις και αρχαιολογικά τεκμήρια, βάσει της σχετικής βιβλιογραφίας και επιτόπιων παρατηρήσεων, συνοδευόμενες από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καρπό πολυετούς έρευνας του συγγραφέως.

Ο συγγραφέας παρουσίασε την ιστορική πορεία της Βηθανίας με τον πρώτο τάφο του αγίου Λαζάρου, τη δημιουργία του προσκυνήματος, και την τοπογραφία της περιοχής, τις μαρτυρίες για τη λειτουργική πρακτική, τις ιστορικές μνείες του τάφου στο βυζαντινό Λαζάριον, την έλευση των Μουσουλμάνων Αράβων, οι οποίοι έκτισαν στον χώρο τζαμί, καθώς και τον Λατίνων Σταυροφόρων, την ανέγερση νέων εκκλησιών και κάστρου και τη σημασία της Μονής της Προϋπαντήσεως, η οποία έως σήμερα συνεχίζει τη μακραίωνη αυτή παράδοση με παρουσία και Κυπρίων μοναζουσών. 

Την διάλεξη παρακολούθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος και Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, κληρικοί και φορείς της Λάρνακας. 

Στα πλαίσια της συζήτησης που ακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, σκιαγράφησε τη σημερινή κατάσταση του προσκυνήματος του Αγίου Λαζάρου στη Βηθανία και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Λάρνακας και Βηθανίας, των δυο πόλεων που σχετίζονται άρρηκτα με το πρόσωπο του φίλου του Χριστού, Αγίου Λαζάρου, για περαιτέρω επιστημονική και ιστορική εντρύφηση.

Διαβάστε ακόμα