Ε’ Κυριακή των Νηστειών στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας

Την Ε’ Κυριακή των  Νηστειών 2 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ στα πλαίσια των πολλών  ποιμαντικών επισκέψεων του μετέβη στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου  στην  γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου όπου ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Πανοσ Αρχιμ Πρόδρομο Γκέγκε  τον Πρωτοπρ Ευάγγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τον Διάκονο Πεταχτή.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ο οποίος ανέλυσε  τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.https://youtu.be/5Ns3oeITGMc

Ακολούθως  αναφέρθηκε στην  αμαρτωλή βιοτή   της με το υπόδειγμα της μετανοίας και της προσευχής  με την οποία κατόρθωσε την  επιστροφή της στην ασκητικη δια της μετανοίας οδού με την αφιέρωση της στον θεό ώστε και η εκκλησία  να την θεσπίσει προβάλοντας την ως πρότυπο και παράδειγμα για τους πιστούς στην προετοιμασία τους προς τα θεία και άχραντα πάθη.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ετέλεσε τα ιερά μνημόσυνα του εξ’ Αγίου Ιωάννου καταγόμενου Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Πιλάτη το οποίο ιερό μνημόσυνο επιμελήθηκε η τοπική  ενορία τιμώντας έτσι την ιερά μνήμη του και του επίσης  Λεωνίδου Βογιατζή αυταδέλφου του εφημέριου του ιερού ναού.

Επίσης συμπροσευχόμενος παρέστη στο ιερό μνημόσυνο  ο Πρωτοπρ Γεώργιος Γιαννούλης εφημέριος Αγίου Λουκά – Αλιβερίου και οι πιστοί της ενορίας του Αγίου Ιωάννου.

Τους ύμνους απέδωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου Ωρωπού και Μαραθώνος ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Κυριακόπουλος με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών που πλαισίωσαν τα αναλόγια.

Το εσπέρας της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης στον οποίο ιερούργησαν ο Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριος Καπενής με τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Στον κατανυκτικό εσπερινό συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος Πόγκας καθώς επίσης  ιερείς απο ώμορες ενορίες και πολλοί πιστοί που προσήλθαν στον κατανυκτικό  εσπερινό.

Μετά το πέρας του κατανυκτικού εσπερινού, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική πορεία την οποία διανύουμε μέσα απο την αγία και μεγάλη τεσσαρακοστή, την μεγίστη και σημαντική ωφέλεια των κατανυκτικών ακολουθιών, των Χαιρετισμών της Παναγίας, της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων,  της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, με την ιδιαίτερη σημασία των ευχών της που απορέουν μια ιδιαίτερη πνευματική αναψυχή και ανάταση και  προσελκύουν την κατάνυξη και πνευματική αναγέννηση των πιστών.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ανέπτυξε τον λόγο του στην σημαντική θέση που έχει θεσπίσει η εκκλησία τους κατανυκτικούς εσπερινούς της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής  όπου δια μέσω των οποίων πηγάζει η αρμονία και η πνευματική ιδιότητα των ιδιόμελων τα οποία  ψάλονται με την αρίστη απόδοση των  ύμνων με το διδακτικό παράδειγμα του σημερινού ιδιόμελου Θαυμαστή του Σωτήρος το οποίο ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ με την αφορμή της  παραβολή του Λαζάρου και του Πλουσίου την οποία περιέχει το ιδιόμελο του κατανυκτικού εσπερινού.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ απήυθυνε τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ιεράς μητροπόλεως για την επικείμενη μεγάλη και αγία εβδομάδα.

Τους ύμνους απέδωσαν με θαυμάσιο και κατανυκτικό ύφος με την ευγενή και φιλόξενη παραχώρηση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού κ. Ευαγγέλου Στάμου  ο  χορός ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο με χοράρχη τον Διευθυντή  Μουσικολογιώτατο Πρωτοπρ. Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο ενορίας Αετού  τον οποίο και την αυτού χορωδία  ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε  και συνεχάρει για την άψογη και κατανυκτική απόδοση των κατανυκτικών ύμνων.

Φωτογράφιες Γεώργιος Οντάμπασης, Δημήτριος Πετρογιάννης, Ευάγγελος Στάμου

Διαβάστε ακόμα