Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μ. Ιλίου

Σήμερα 21/4 Παρασκευή της Διακαινισήμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Αχαρνές, όπου μεταφέρθηκε από τον ναό του Αγίου Βλασίου η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, συμπαραστατούμενος από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κόκλα και τους Ιερείς του Ιερού Ναού και όμορων προς αυτόν Ναών.

Καθήκοντα τελετάρχου άσκησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννης Ράπτης.

Πριν την έναρξη της λιτανευτικής πομπής της Ιεράς Εικόνος, ο Σεβ. ανέλυσε δι’ ολίγων τον στίχο από ένα τροπάριο των εσπέριων: «Ξένα και παράδοξα των ουρανών ο Δεσπότης επί σοι τετέλεκε», αναφερόμενος στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η Παναγία μας στο από τον Χριστό τελεσθέν έργο της σωτηρίας μας.

Στην διακανήσημο λοιπόν εβδομάδα, την οποία διανύουμε, συμπλέκονται ειδικά σήμερα μαζί με τα αναστάσιμα τροπάρια και εκείνα προς τιμήν της Παναγίας μας ως Ζωοδόχου Πηγής, επειδή ο Χριστός μας «καθάπερ υετός άνωθεν έσταξεν εν τη μήτρα» αυτής, δοξάζοντας την μητέρα Του και ταυτόχρονα καθιστώντας την αέναο πηγή ιαμάτων και χαρισμάτων. Αλλά ο Χριστός προέβη και σε άλλη ενεργεία για το πρόσωπο της Παναγίας μητέρας Του. Ενώ ευρίσκετο επί του σταυρού την παρέδωσε στον αγαπημένο μαθητή Του Ιωάννη, ώστε να την φροντίζει και έτσι ήρθε και σε μας η δικιά της χάρη, καθώς αρυώμεθα από την πηγή αυτή κάθε ίαση σωματική ή ψυχική καθώς και την δύναμη για την καλλιέργεια των αρετών.

Παρόντες στην λειτουργία και την επακολουθήσασα λιτανεία ήσαν ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, με πλειάδα αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιος Αυγερινός και πληθώρα υποψηφίων βουλευτών καθώς και υποψηφίων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Η λιτανευτική πομπή κατέληξε στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, όπου έγινε η απόλυση των εκκλησιαστικών ακολουθιών και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος.

Διαβάστε ακόμα