Επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης της Ι. Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου

Επί της ευκαιρίας των εορταστικών εκδηλώσεων επί της Ιεράς μνήμης του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου έλαβαν χώρα την Πέμπτη 20 Απριλίου ε.ε. τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής, η οποία πρόσφατα ανακαινίστηκε ευλογία και έμπνευση Της Α.Θ.Μ. του πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Ο αγιασμός των εγκαινίων τελέστηκε υπό της Α.Θ.Μ. παρουσία των Σεβαμιωτάτων Μητροπλιτών Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμωνος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μέλος αυτής.

Επίσης τίμησαν τα εγκαίνια με την παρουσία τους ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και η Εξοχωτάτη Πρέσβης της Κύπρου κα Πόλυ Ιωάννου. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των Αραβόφωνων Κοινοτήτων καθώς και άλλοι φορείς, Καθηγητές και Ερευνητές.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του και προτού γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας των εγκαινίων τόνισε ότι η βιβλιοθήκη μετά την ανακίνηση της περιλαμβάνει πλέον παλαίτυπα, και τόμους σε πολλές γλώσσες κατά βάση θεολογικά και εκκλησιαστικά, αλλά και ιστορικά και φιλολογικά, τα οποία θα είναι στην διάθεση των ερευνητών.

Επίσης αφιέρωσε την βιβλιοθήκη εις Μνήμην του Μακαριστού πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Σιλβέστρου (1569-1590), ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη και επί Πατριαρχίας του διέσωσε τα αρχεία και τα χειρόγραφα του Πατριαρχείου της εποχής εκείνης.

Τέλος ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό, για το έργο που επιτελεί στην Ιερά Μονή και ευχαρίστησε τους συντηρητές, τους βιβλιοθηκάριους και τα διάφορα συνεργεία για την συνεργασία με την Ιερά Μονή και το άριστο αποτέλεσμα της ανακαίνισης.

Διαβάστε ακόμα