Επίσημη ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου για τις πρόσφατες εκρήξεις

Έπεσαν τα πρώτα εκρηκτικά στην Μονή Εσφιγμένου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδίδει το Άγιο Όρος βορά στους γκάνγκστερ πειρατές του.

Μετά τις απειλές στις 22/4 του αρχικαταληψία του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας προς τους αστυνομικούς για σκοτωμούς και βιαιοπραγίες [1] [2], έπεσαν εκρηκτικά το μεσημέρι της Κυριακής 23/4 και το σούρουπο της Δευτέρας 24/4 στο ίδιο σημείο [3], όπου εκτοξεύθηκαν οι απειλές, δίπλα στο κάθισμα του Αγίου Τρύφωνος, όπου διαμένουν μοναχοί της αδελφότητάς μας.

Σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν οι ίδιοι οι καταληψίες στο διαδίκτυο το Σάββατο 22/4 εκτόξευσαν – μπροστά στους αστυνομικούς – απειλές για σκοτωμούς και βιαιοπραγίες. Η αστυνομία έφυγε από το σημείο άπραγη.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησε ρίψη εκρηκτικών μηχανισμών μπροστά από το κάθισμα του Αγίου Τρύφωνος. Το κάθισμα βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το δήθεν “ασφυκτικά πολιορκημένο” κεντρικό κτήριο της Μονής. Εντός του καθίσματος  διαβιούν μοναχοί της αδελφότητας της Μονής μας. Το κάθισμα δέχθηκε σχετικά πρόσφατα βραδινή επιδρομή κουκουλοφόρων οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό όπως την γεννήτρια κτλ. [4] Λόγω της επίθεσης, αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε κάμερα ασφαλείας.

Η πρόσφατη ρίψη των εκρηκτικών, ίσως να ήταν για εκφοβισμό και προειδοποίηση πως αν δεν αποχωρήσουν οι Εσφιγμενίτες μοναχοί από το Άγιο Όρος και αν δεν προδώσουν την αποστολή τους ως μοναχοί παραδίδοντας το Άγιο Όρος σε συμμορίες σεσημασμένων κακοποιών και απατεώνων, σύντομα θα προχωρήσουν τις απειλές για βιαιοπραγίες και σκοτωμούς.

Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν:
– καταληψίες έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά ανθρώπων στις Καρυές, 50 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα
– καταληψίες δημοσίευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφία όπου φαίνονται δύο εξ αυτών έφιπποι και οπλοφορούντες
– ο αρχικαταληψίας Παπαλαμπρακόπουλος Ματθαίος (κυλοφορεί με το ψευδώνυμο “Μεθόδιος”), έχει απειλήσει να κάνει “Κούγκι” το κεντρικό κτήριο της Μονής ανατινάζοντάς το
– καταληψίες μας έχουν επιτεθεί προκαλώντας αιμορραγία και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κάποιους από εμάς με κίνδυνο της ζωής μας.

Όλα αυτά, ενώ διάφοροι φαιδροί άνθρωποι λένε πως οι καταληψίες πρέπει να παραμείνουν στο Άγιο Όρος για να μην διαταραχθεί η ησυχία και η εικόνα του Αγίου Όρους και πως η αστυνομία δεν πρέπει να παρέμβει και απλά να προσευχηθούμε για να λυθεί το πρόβλημα αυτομάτως από μόνο του, έχοντας πάνω στα κεφάλια μας τις φονικές απειλές. Αυτό που διακυβεύεται είναι να μην διαταραχθεί η λαθραία εξαγωγή ελαιολάδου από το Άγιο Όρος, το οποίο παράγεται από το ελαιοτριβείο των καταληψιών [5] και το οποίο φθάνει ως την Ρωσία [6].

Εν τω μεταξύ τα σύνορα του Αγίου Όρους παραμένουν αφύλακτα [7], ώστε ο αρχικαταληψίας όποτε θελήσει να μπορεί να φωνάξει να μπουν ανεξέλεγκτα στο Άγιο Όρος 100 και περισσότεροι υποστηρικτές του για να αποτρέψει την λύση της κατάληψης. Διότι ο πραγματικός αριθμός των καταληψιών είναι περίπου 30.

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου κλιμάκωσαν την επιθετικότητά τους, εκμεταλλευόμενοι την απόλυτη απραξία της κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Οι αστυνομικοί του Αγίου Όρους ίσως να έχουν εντολές από ανώτερα κλιμάκια να μην ενοχλούν τους καταληψίες.

Αναρωτιόμαστε τι περιμένει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος και δεν επεμβαίνει; Μήπως λόγω των φόβων για την μη ύπαρξη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος στις εκλογές, όλοι θέλουν να τα έχουν καλά με τους πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως τα κόμματα που είναι πιο “δεξιά” από το παρών κυβερνών κόμμα, κόμματα που υποστηρίζουν την κατάληψη και το ρωσικό ιμπεριαλισμό, που απειλεί το Άγιο Όρος;

Σημειώνεται πως ο κ. Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στο twitter στις 24.4.2023 [9], ενώ ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση στο Άγιο Όρος, αναφέρει χωρίς καθόλου αιδώ:

“Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει Δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία. Κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας βάζοντας τέλος στα άβατα της ανομίας. Συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα!”.

Από ότι φαίνεται κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου και το Άγιο Όρος αφήνεται να είναι λημέρι εγκληματιών. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία εξάσκησης των θρησκευτικών μας καθηκόντων.

Οι καταληψίες για τους παραπάνω λόγους έχουν αποθρασυνθεί στο ύψιστο σημείο κάνοντας εξορμήσεις από το κεντρικό κτήριο, βγαίνοντας για επιδρομές και απειλώντας. Θα έχουμε άραγε φέρετρα Αγιορειτών μοναχών το προσεχές διάστημα για να ικανοποιηθούν φαιδρές μικροκομματικές σκοπιμότητες; Τα υπεύθυνα άτομα για αυτή την τραγική κατάσταση θα γραφούν στις πιο μελανές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας.

Υπενθυμίζουμε πως οι καταληψίες της Μονής μας, δεν είναι μοναχοί αγιορείτες, δεν είναι χειροτονημένοι ιερείς της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για την Εκκλησία μας είναι απλοί κοσμικοί με ράσα. Οι καταληψίες βρίζουν τους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως τον Άγιο Παϊσιο, Άγιο Πορφύριο κτλ. Ως μη ιερείς βεβηλώνουν καθημερινά την αγία τράπεζα της Μονής εκτελώντας παρωδία των αγίων μυστηρίων. Η υπόθεση Εσφιγμένου πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες του αιώνα.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί και αντιδρά στην κατάφορη αδικία, την στέρηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων αγιορειτών μοναχών, την βεβήλωση  της Μονής από υβριστές του Αγίου Παϊσίου και τις γκανγκστερικές συμπεριφορές των καταληψιών εντός Αγίου Όρους.

Επίσης στο Βέλγιο, όπου βρέθηκα πρόσφατα, οι χριστιανοί είναι απογοητευμένοι από την υπόθαλψη των εγκληματιών που συμβαίνει στο Άγιο Όρος και με δυσκολία συγκρατιούνται από το να προχωρήσουν σε καταγγελία στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου οι συμπεριφορές αυτές από πλευράς της Πολιτείας είναι αδιανόητες. Δεν νοείται ευρωπαίοι πολίτες να στερούνται την ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων και να επιτρέπεται η κατάληψη του μοναστηριού από ξένα προς την Εκκλησία και το Άγιο Όρος στοιχεία.

Στερείται το δικαίωμα σε αγιορείτες μοναχούς να μονάσουν στο μοναστήρι τους, για να ικανοποιηθεί η παρανομία και να ανέβει το πρεστίζ του αρχικαταληψία της Μονής μας “Μεθοδίου” ως δήθεν “αγιορείτου”, ενώ είναι μέλος της “εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος”[9], και θα μπορούσε κάλλιστα να “μονάσει” σε μία από τις πολλές “μονές” ΓΟΧ, που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση του Αγίου Όρους δια της αδράνειας κάθε είδους “Πόντιου Πιλάτου”, αδράνεια που οφελεί τον κάθε είδους “Βαραβά”. Έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιο Όρος, πνευματικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αρχιμ. Βαρθολομαίος
ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου

Διαβάστε ακόμα