H Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στον Ι. Νάο Αγίων Πάντων Καλλιθέας

Καλλιθέα | Δημήτρης Μανώλαρος

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκαν σήμερα το πρωί οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Τον πλαισίωσαν οι Εφημέριοι του Ναού και οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες.

Στην Ακολουθία παρέστη και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως “Το μεγαλύτερο παράδοξο στην ιστορία του κόσμου είναι ο Σταυρός του Χριστού. Οχι μόνο γιατί επάνω Του σταυρώθηκε ο Υιός του Θεού, αλλά γιατί με τον Σταυρό θριάμβευσε η δύναμη της αδυναμίας. Την ώρα εκείνη  οι σταυρωτές και διώκτες του Κυρίου, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές Του πίστεψαν ότι το θέμα Χριστός, έληξε. Όμως γελάστηκαν, διότι ενώ θριάμβευε η αδυναμία, προέκυπτε η δύναμη της αγάπης. Ο άνθρωπος όμως δεν γοητεύεται από την δύναμη της αγάπης, αλλά από την αγάπη της δυνάμεως και μανιωδώς ζητά την δύναμη, που συγκεντρώνεται κυρίως στην εξουσία και το χρήμα. Που όμως αυτά κλονίζουν την ισορροπία του κόσμου και προκαλούν συγκρούσεις και πολλά άλλα δεινά.

Ο κ. Παντελεήμονας κατεληξε λέγοντας πως από αλλά αυτα τα δεινά το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η δύναμη της αγάπης. Αυτή θα φέρει ξανά την ηρεμία την ισορροπία στον κόσμο. Μόνο με την δύναμη της αγάπης θα μπορέσουμε, πάνω στα ερείπια, που σωρεύει η αγάπη της δυνάμεως,να οικοδομήσουμε ενα καινούργιο κόσμο, που δημιουργεί η δύναμη της αγάπης.

Στο τέλος της Ακολουθίας εψάλη από ιερείς και ιεροψάλτες μπροστά από το Κουβούκλιο του Επιταφίου το κατανυκτικό τροπάριο “Σε τον αναβαλλόμενον“.

Διαβάστε ακόμα