Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ι. Μ. Κορίνθου

Στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το εσπέρας της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2023, για να τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμά του για την Αγία και Μεγάλη  Εβδομάδα.

Στο πολυπληθές Eκκλησίασμα, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς προκειμένου να συμμετάσχει στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου θυμίζοντάς εποχές προ κορωνοϊού και παρουσία του Υφυπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά και του Βουλευτού κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και ομίλησε ερμηνεύοντας την Ευαγγελική περικοπή του όρθρου της Μ. Τρίτης. Τόνισε την σπουδαιότητα της παραδοχής, ότι η συμμετοχή μας στις Ι. Ακολουθίες και στα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Μ. Εβδομάδας πρέπει να γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Παρατηρούμε τον Κύριο μας να στηλιτεύει τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, που ενώ κάθισαν επάνω στην διδασκαλική έδρα του Μωυσή και δίδασκαν στον λαό του Θεού την αλήθεια του Νόμου, οι ίδιοι δεν έπρατταν σύμφωνα με αυτόν. Επομένως, ήταν υποκριτές και ψευτοδιδάσκαλοι που κοροϊδεύουν τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει τον Νυμφίο Χριστό, ο Οποίος και εδίδαξε αλλά και κυρίως εφήρμοσε επακριβώς τον Νόμο του Θεού και κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει «περί αμαρτίας». Μας καλεί η Εκκλησία να ακολουθήσουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να τηρήσουμε τους λόγους Του προκειμένου να κερδίσουμε τον παράδεισο και να περάσουμε από την ζωή της αμαρτίας και του θανάτου στην ζωή των θεοφιλών έργων και στην αιωνιότητα.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε έτη πολλά, ώστε η μετάνοιά μας να είναι ειλικρινής και να αξιωθούμε της φωνής του Κυρίου μας να μας καλεί «Εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ! ἐπὶ ὀλίγα ἦς πιστός, ἐπὶ πολλῶν σε καταστήσω· εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου» (Ματθ. κε’, 23)!

Διαβάστε ακόμα