Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος στο Άγιον Όρος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επισκέφθηκε προσκυνηματικά το Άγιον Όρος κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πανοσιολογιότατο αρχιμ. π. Μεθόδιο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και της συνοδείας αυτού.

Το εσπέρας της Τετάρτης της Διακαινησίμου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον αναστάσιμο εσπερινό, και την επομένη, Πέμπτη της Διακαινησίμου, συλλειτούργησε μετά του αγίου καθηγουμένου και πολλών πατέρων της Ιεράς Μονής, όπου στο τέλος τελέστηκε αναστάσιμη λιτανεία και ο καθιερωμένος αγιασμός πέριξ της Ιεράς Μονής.

Ο άγιος καθηγούμενος π. Μεθόδιος στην τράπεζα, προσεφώνησε τιμητικά τον κ. Νεκτάριο, και εκείνος ανταπάντησε με λόγους αναστάσιμους στους πατέρες και τους πολυπληθείς προσκυνητές της μονής.

Στη συνέχεια μετέβη στην αδελφότητα του ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη, όπου ο Γέροντας π. Αρσένιος και οι πατέρες, ομοίως επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του. 

Την επομένη, Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, τελέστηκε συλλείτουργο στον περικαλλή και υπερμεγέθη ιερό ναό της αδελφότητος, και εις την τράπεζα έγιναν λόγοι εκατέρωθεν, τόσο του Γέροντος όσο και του Σεβασμιωτάτου, με αναστάσιμους χαιρετισμούς και πνευματικούς λόγους.

Ο Σεβασμιώτατος κατ’ αυτή την ημέρα, επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, και εκεί ο καθηγούμενος αρχιμ. π. Πρόδρομος, τον ξενάγησε στα ιερά προσκυνήματα της Ιεράς Μονής και δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του.

Εν συνεχεία μετέβη στην ιερά Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου (Ρουμάνικη), όπου συνάντησε τον Δικαίον και Γέροντα της Ιεράς Μονής π. Αθανάσιο, και είχαν μια ευλογημένη πνευματική επικοινωνία.

Επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ιβήρων, προκειμένου να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Πορταίτισσας, και είχε επαφή με τον πανοσιολογιότατο αρχιμ. π. Ναθαναήλ , καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, όπου αντήλλαξαν αναστάσιμες ευχές και πνευματικές ανησυχίες.

Το εσπέρας κατέλυσαν στο ιερόν Κελλίον του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πλησίον των Καρυών. Ο Γέροντας Πρόδρομος και η περί αυτού συνοδεία, έδειξαν ιδιαιτέρα δοχήν στον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του. Την επομένη, το Σάββατο της Διακαινησίμου έγινε συλλείτουργο εις το ως άνω ιερόν Κελλίον.

Το εσπέρας του Σαββάτου, τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός στο πανηγυρίζων ιερό Χιλανδαρινό Κελλίον του Αγίου Θωμά, όπου ο Γέρων ιερομόναχος Ιλλαρίων, υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του, ο οποίος εσχάτως ανέλαβε την ανοικοδόμηση σχεδόν εκ βάθρων του κατεστραμμένου εν τω χρόνω ιερού Κελλίου.

Στον εσπερινό προσήλθε και ο Ιβηρίτης Γέρων Χριστοφόρος, πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, συγχοροστατούντος μετά του Σεβασμιωτάτου.

Την επομένη τελέστηκε βαθύς όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά του Σεβασμιωτάτου, όπου συλλειτούργησαν αρκετοί ιερομόναχοι καθώς και ο διάκονος του π. Δοσίθεος.

Κατά την ακολουθία του Όρθρου, και σύμφωνα με την αγιορείτικην τάξιν, εξήλθε εις προσκύνησιν απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Θωμά, το οποίο εσχάτως δωρήθηκε στην ως άνω ιερά καλύβη από τον Καρδινάλλιο Ιωσήφ της Φλωρεντίας, όστις παρέδωσε και το πιστοποιητικό γνησιότητας, διαβεβαιώνοντας ότι τούτο το ιερό λείψανο προήλθε εκ της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εδωρήθη από τον τελευταίο αυτοκράτορα, ως και πολλά άλλα κειμήλια και τιμαλφή, και εξεδήλωσε την χαρά του για την επιστροφή του στην Ανατολή, απ’ όπου και προήλθε.

Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη, παρετέθη πανηγυρική τράπεζα σε όλους, όπου τόσο ο Γέρων Ιλλαρίων , ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος, όσο και ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνδέεται πνευματικά εκ σαρακονταετίας με τον π. Ιλλαρίων, τον οποίο χειροτόνησε εις Διάκονον και Πρεσβύτερον, αντάλλαξαν όμορφες πνευματικές σκέψεις προς τους παρευρισκομένους.

Διαβάστε ακόμα