Ορθοδοξία και Πατριωτισμός: Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χολέβα

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έαρ» (www.ear-books.com) το νέο βιβλίο του γνωστού  πολιτικού επιστήμονα, αρθρογράφου και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Χολέβα. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ορθοδοξία και Πατριωτισμός».

Ποια είναι η στάση του Ορθοδόξου Χριστιανού απέναντι σε σοβαρά θέματα όπως είναι ο πατριωτισμός, η άμυνα υπέρ πατρίδος, η εθνική ταυτότητα;

Στις 128 σελίδες του βιβλίου αυτού ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τη σχέση Ορθοδοξίας και Πατριωτισμού με βάση τα κείμενα και τη διδασκαλία Αγίων, Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και η απάντηση που προκύπτει είναι ότι: αποδεχόμαστε την αξία της πατρίδος και τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, αλλά απορρίπτουμε τα δυο άκρα.

Από τη μια πλευρά απορρίπτουμε τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και την εθνική αλαζονεία. Και από την άλλη πλευρά απορρίπτουμε τον άπατρι διεθνισμό, την ηττοπάθεια και τον εθνομηδενισμό.

Ο συγγραφέας τονίζει ότι ο  υγιής πατριωτισμός δεν αντιτίθεται στην Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, αλλά κάλλιστα συνυπάρχει μαζί της.

Το βλέπουμε στην υμνογραφία για τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Τον υμνούμε ως «Υπέρμαχον της Οικουμένης» αλλά και ως «σωσίπολιν και σωσίπατριν».

Είναι οικουμενικός, διότι τιμάται από πολλούς λαούς πέραν του Ελληνισμού, αλλά ταυτοχρόνως έχει πατριωτική δράση, διότι με τις πολιουχικές παρεμβάσεις του σώζει τη Θεσσαλονίκη από επιδρομές διαφόρων λαών κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Στο βιβλίο «Ορθοδοξία και Πατριωτισμός»  ο Κωνσταντίνος Χολέβας αντλεί έμπνευση από τα κείμενα και από τη δράση  του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγιου Αθανασίου του Αθωνίτου, του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου (του Κυπρίου), του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων, του Αγίου Νεκταρίου, του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και άλλων σημαντικών εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.

Το βιβλίο διαχωρίζει σαφώς την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας από την υλιστική και ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας,  σήμερα η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε υποχώρηση. Ο Ελληνισμός μπορεί και πρέπει να διατηρήσει την εθνική και θρησκευτική ταυτότητά του με σεβασμό στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντί Επιλόγου στο βιβλίο δημοσιεύεται μία Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η αξία της Πατρίδος», η οποία μοιράσθηκε στους Ιερούς Ναούς τον Μάρτιο του 2006 μέσω του φυλλαδίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ.

Διαβάστε ακόμα