Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς από τις σφαίρες»

Ώρες αγωνίας και ένας εφιάλτης δίχως τέλος για τους Έλληνες, που ζουν στο Σουδάν, καθώς μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο έκρυθμη. Ο Μητροπολίτης Νουβίας & παντός Σουδάν, Σάββας μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’ στάθηκε στη βοήθεια που θα προσφέρει από την πλευρά της η Αίγυπτος.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα, το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι σήμερα έχει έντονες αεροπορικές επιδρομές και έχει δυνατές εκρήξεις από παντού. Προμηθευτήκαμε τρόφιμα οπότε έχουμε επάρκεια για άλλες 5-6 μέρες+1-33 και δανειστήκαμε ένα βαρέλι πετρέλαιο», όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Νουβίας &παντός Σουδάν, Σάββας.

«Όταν ξημερώνει ζούμε το θαύμα, ότι ξημέρωσε και είμαστε ζωντανοί», αναφέρει ο π. Γεώργιος Μαυρίκος – Ιερέας Ορθόδοξης Μητρόπολης.

Στην ορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες ανάμεσα τους και τρία παιδιά…κι ενώ υπήρχε φόβος ότι οι προμήθειες τελειώνουν τελικά βρέθηκε λύση.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ.κ. Θεόδωρος Β’ μίλησε στην ΕΡΤ 3 για την υπόσχεση του πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους αμάχους του Σουδάν.

«Η Αίγυπτος θα κάνει ό,τι μπορεί. Μιλώ με τους πρέσβεις σε Ελλάδα και Κύπρο για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τους πάμε τρόφιμα, νερό και φάρμακα, γιατί δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς από τις σφαίρες», όπως ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στο Σουδάν βρίσκονται συνολικά 150 Έλληνες 1000 ευρωπαίοι αναζητώντας διέξοδο από την κόλαση των εχθροπραξιών.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δούμε όλες τις πιθανότητες το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, αν δεν βρεθεί τρόπους ασφαλούς διόδου δεν μπορούμε να εκκενώσουμε» όπως δήλωσε ο κ.Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Σταθερή παραμένει η κατάσταση των δυο Ελλήνων τραυματιών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναμένοντας να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, όταν βρεθούν να υλικά, που χρειάζονται οι γιατροί.

ertnews.gr

Διαβάστε ακόμα