Εκλογές και Εκλογή

Του Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου – Κοινωνιολόγου

Εκλογές γίνονται πολλές, στον τόπο μας την άλλη Κυριακή. Θα κληθούμε σαν λαός να αναδείξουμε την Κυβερνήτη μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Χριστός μετείχε  σε μια “εκλογική διαδικασία”, την οποία και θυμάται αύριο η Εκκλησία μας. Συναντήθηκε με την Σαμαρείτιδα, δεν της κούνησε το δάκτυλο, της άπλωσε τ0 χέρι Του.

* * *

Σε εκείνες τις εκλογές στο Φρέαρ του Ιακώβ ο Χριστός ψήφισε σοφά και απερίφραστα∙ Ναι στον διάλογο, ναι στην ισότητα, ναι στην άφεση. Η Σαμαρείτιδα είπε οριστικά και αμετάκλητα∙ Ναι στην αλλαγή, ναι στην ομολογία, ναι στην Ιεραποστολή. Αντάμωσε το Φώς και έγινε φως.

* * *

Καλούμαστε και εμείς  έγκαιρα να ανταλλάξουμε το χειροκρότημα με τη μετάνοια, την παροχολογία με την αποδοχή, τα προνόμια με την προκατάληψη. Όταν ψάχνουμε, συναντάμε και ακούμε  μόνο επίδοξους σωτήρες σωμάτων, τότε θα έχουμε∙ επιδόματα  αντί για δικαίωση, θέσεις αντί για θαύματα, προνόμια αντί για λύτρωση.

* * *

Όποτε θα αναζητάμε, εμπιστευόμαστε, παραδεχόμαστε τον όντως Σωτήρα του κόσμου τότε  δε θα απογοητευόμαστε από ψεύδη, δε θα πικραινόμαστε από σκάνδαλα, δε θα αποτυγχάνουμε από ηγέτες. Ας μετάσχουμε για τα πρόσκαιρα σε αρκετές εκλογές, εκλογή για τα αιώνια σε μια και ανεπανάληπτη: Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ! Δε θα υφαρπάξει την ψήφο μας, δε θα εκμεταλλευτεί την επιλογή μας, δε θα διακινδυνεύσει τη ζωή μας. Δε θα μας πλανέψει με μεγάλα  λόγια, αλλά θα μας χαρίσει την όντως ζωή.

Διαβάστε ακόμα