Εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Η μνήμη πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων τιμήθηκε την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών Αγίων και του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, που βρίσκεται μεταξύ των χωρίων Άρματος και Ελεώνος Θηβών.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πλαισιούμενος από ιερείς και πλήθος πιστών από όλη τη Μητροπολιτική μας περιφέρεια. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους Βοιωτούς Αγίους και σε όλους τους Αγίους που υπάρχουν σε κάθε εποχή και πρέπει να είναι τα πρότυπά μας. Τόνισε ότι όλοι οι Άγιοι έχουν έναν κοινό τόπο, την πίστη που ενεργείται δι’ αγάπης. Ο Χριστός μας ζητάει μέσω των Βοιωτών Αγίων να ανοίξουμε τα πνευματικά μάτια μας και να επανατοποθετήσουμε τη ζωή μας πάνω στην πίστη που ενεργείται δι’ αγάπης και όχι σε μια πίστη που είναι απλά μια ιδεολογία.

Ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στη μεγάλη ευλογία να έχουμε Αγίους που περπάτησαν στα χωριά και τις πόλεις μας, ασκήτεψαν και άφησαν το αποτύπωμά τους και μας καλούν να τους μιμηθούμε τονίζοντας ότι το κοινό των Αγίων είναι η αγάπη στο Θεό και η αγιαστική τους πορεία. Ενώ, με δυο λόγια αναφέρθηκε στην ανέγερση του Ναού των Βοιωτών Αγίων και τους αγώνες της Τοπικής Εκκλησίας για την αποτροπή δημιουργίας χιλιαστικού κέντρου στην περιοχή του Ελεώνα.

Επίσης, ευχήθηκε σε όσους εργάζονται στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα, που βρίσκονται δίπλα στον Ιερό Ναό, κουράγιο και δύναμη στο έργο τους στηρίζοντας όσους βρέθηκαν σε λάθος δρόμο και όσοι είναι έγκλειστοι και βιώνουν τον πόνο να βρουν το σωστό δρόμο και να τους δίνει ο Χριστός δια πρεσβειών των Βοιωτών Αγίων δύναμη και φωτισμό.

Τέλος, ευχαρίστησε για το κήρυγμα τον π. Σιλουανό, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (κληρικούς και λαϊκούς) που φροντίζουν το Ναό και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς ο Κύριος με τις πρεσβείες των Βοιωτών Αγίων να τους χαρίζει υγεία και δύναμη και οι Βοιωτοί Άγιοι να είναι ταχείς βοηθοί και αντιλήπτορες στις θλίψεις, τους πόνους και στις δύσκολες στιγμές. Ενώ, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τους μακαριστούς δωρητές του οικοπέδου για την ανέγερση του Ιερού Ναού και να ευχηθεί ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους.

Το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή ιερέων της επαρχίας μας προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδοσίου Δαμόπουλου, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο. Ο π. Θεοδόσιος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στα γεγονότα από την Ανάληψη του Κυρίου μέχρι την Πεντηκοστή, καθώς και στους Βοιωτούς Αγίους τονίζοντας πως θα πρέπει να τους αισθανόμαστε κοντά μας, να τους επικαλούμαστε και να ζητάμε τη βοήθειά τους και τις πρεσβείες τους προς τον Κύριο.

Στον Ναό είχαν εκτεθεί προς προσκύνηση ιερά λείψανα των Βοιωτών Αγίων, που μεταφέρθηκαν για την εορτή από Ιερές Μονές και Ναούς της επαρχίας μας, όπου φυλάσσονται.

Διαβάστε ακόμα