Εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, του εκ γενετής τυφλού, εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την παραμονή, Σάββατο 20 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Νεροτριβιάς Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Ηρακλή Λάππα-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τριάδος Καμαρίτσας, τον Πρωτοπρεσβ. Ανάργυρο Στουραΐτη-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιτικών, τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τον Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας Πρεσβ. Κυριάκο Δημητρίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην άνωθεν αποστολή που έλαβε ο Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος, με το όραμα του φανέντος Σταυρού και εξεπλήρωσε έργο αποστολικό, όπως ο Άγιος Απόστολος των εθνών Παύλος, κατά το μέτρο του βασιλικού του αξιώματος.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού εικονίσματος των ισαποστόλων Αγίων, ενώ μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για το Νέο Προκόπι, όπου, την επομένη, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Δημήτριο Πατεράκη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας ερμηνευτική ανάλυση στην διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Ιωάν. 9, 1-38).

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε ο εγκαινιασμός του Αρχονταρικίου της Ενορίας, το οποίο, μαζί με το υπάρχον και λειτουργόν Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, αποτελούν σημείο αναφοράς των μελλονύμφων και νεονύμφων ζευγαριών της περιοχής καθώς και των παιδιών και των νέων της Ενορίας. Επίσης, το Αρχονταρίκι, ως πλησιέστερο με τον Ενοριακό Ι. Ναό, είναι τόπος συνάξεων, μετά την Θεία Λειτουργία, όλων των μελών της ενοριακής κοινότητας τα οποία, μαζί με το εκάστοτε κέρασμα, απολαμβάνουν πνευματικές συζητήσεις και κατηχήσεις.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Δημήτριο και τα μέλη του περί αυτόν Εκκλησιαστικού Συμβουλίου καθώς και κάθε υποστηρικτή του ενοριακού έργου. Ο π. Δημήτριος και η εκλεκτή και φίλεργη πρεσβυτέρα του Ασημίνα ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία του και την συνεχή υποστήριξή του στην ενοριακή αποστολή, ενώ του δώρισαν ένα λεύκωμα με φωτογραφίες των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στο Αρχονταρίκι και ιστορικές φωτογραφίες της ζωής του Νέου Προκοπίου από την εγκατάσταση των Προσφύγων κι έπειτα.

Κατόπιν όλοι απήλαυσαν την αρχοντική φιλοξενία της Ενορίας, ενώ τα παιδιά και οι νέοι της παρουσίασαν δρώμενο παραδοσιακών χορών, υπό τη μέριμνα της χοροδιδασκάλου κ. Ασανούλας Τσώτσου.

Φωτογραφίες: Ασημίνα Πατεράκη, Δημήτριος Τούσης

Διαβάστε ακόμα