Ευχαριστήρια επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο για την ως εδώ εργαλειοποίηση της Εκκλησίας

Κληρικός, μετά την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου για την εργαλειοποίηση της Εκκλησίας από τους πολιτικούς, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, έστειλε στον Μακαριώτατο το ευχαριστήριο γράμμα, που δημοσιεύουμε παρακάτω. 

Ο ίδιος, δεν θέλει την δημοσιοποίηση του ονόματος του, αλλά μας έχει δώσει το δικαίωμα να το δώσουμε σε όποιον ρωτήσει ιδιωτικά, περί την πατρότητας της επιστολής. 

Συζητώντας μαζί του, μας είπε χαρακτηριστικά ότι: «Μετά τον κυβερνήτη  Καποδίστρια, κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν βουλεύθηκε “αγαθά υπέρ της Εκκλησίας” Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω την “ακύρωση” της διοικούσης Εκκλησίας, εκτός των άλλων στο μακρύ ή πρόσφατο παρελθόν και στην υπόθεση της τριχοτόμησης της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, από εκείνον που τρέχει τώρα να ανεβεί στον Άθω. Αλλά να Σας πω επιπλέον, ότι εκείνοι που γυρίζουν στα πανηγύρια, από εκκλησία σε εκκλησία, στέλνοντας μάλιστα και στο ιερό βήμα σημείωμα με τα στοιχεία τους, για να προσφωνηθούν σωστά από τους κληρικούς, ενεργούν ζητώντας μας να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από, αυτό που σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος μας, ότι η Εκκλησιά κάνει. Δηλαδή υπάρχει, “σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου”.». 

«Πραγματικά», συνέχισε στην συνομιλία μας, «από όλους αυτούς τους προσερχόμενους και προερχόμενους, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, κυρίως από ένα πολιτικό κόμμα και τα κομματίδια που κατά καιρούς έχουν προκύψει από αυτό, από πρώην στελέχη του, δεν έχω δει ποτέ πολιτικό, να φέρνει μια δέηση υπέρ υγείας του στο ναό ή υπέρ αναπαύσεως των οικείων του».  

«Η εκκλησία είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ιδεολογίας και ιδιαιτερότητας», μας είπε, «αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι από κάθε 12 που εισέρχονται στο ναό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε και 1 Ιούδα. Γι αυτό όπου εκκλησιαστικά πρόσωπα ανέλαβαν λόγο Προδρομικό και Χρυσοστομικό, η Εκκλησία έφτιαξε μάρτυρες για τους τοίχους των ναών της.». 

«Έτσι λοιπόν», κατέληξε στην κουβέντα μας, «ο τίτλος “ως εδώ”  που έλαβε στα μέσα πληροφόρησης η Αρχιεπισκοπική ανακοίνωση, μας θυμίζει επίκαιρα τους στίχους του Λάκη Λαζόπουλου από το ομώνυμο τραγούδι, που με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, στην συλλογή «Ψάξε στ’ Όνειρό Μας», τραγουδούν από το μακρινό 1997, οι Δημήτρης Μητροπάνος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Διονύσης Τσακνής και Λάκης Λαζόπουλος, λέγοντας μας:

Οργή, άγιο ξυπνητήρι λαϊκό,

ξύπνα με πριν αποκοιμηθώ,

στη γη μου αυτή ξεχάστηκα,

νόμιζα ήρθα για να `ρθω χωρίς σκοπό.

Έρημος, έρημο περνώ

κι αυτά που συναντάω,

με κάνουν μάνα ν’ απορώ,

ποιος είμαι και που πάω;

Ως εδώ ήταν, ως εδώ,

φτάνει το παράξενο Ελλήνων καραβάνι

ως εδώ ήταν, ως εδώ

το παράξενο εκείνο καραβάνι των Ελλήνων

φτάνει ως εδώ».

Η επιστολή του:

Προς

τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο

Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κύριο μου κ. Ιερώνυμον

Αθήνα.

Μακαριώτατε πάτερ και δέσποτα ευλογείτε! 

Με την παρούσα, με πολύ σεβασμό  και συστολή, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όπως δεχθείτε την ευγνωμοσύνη μας για την ανακοίνωση την οποία εκδώσετε καταδεικνύοντας την εργαλειοποίηση της πίστεως από τους πολιτικούς, την ώρα που ο απελθών πρωθυπουργός θέλησε να κάνει ακριβώς αυτό, μεταβαίνοντας προσεχώς στο Άγιον Όρος, ενώ δεν είχε μεταβεί εκεί, κατά τη διάρκεια των σχεδόν τεσσάρων ετών που ήταν πρόεδρος της κυβερνήσεως.

Η ανακοίνωση Σας αυτή, πραγματικά ήτανε βάλσαμο στις πληγωμένες καρδιές των πιστών, από τα όσα το συγκεκριμένο πρόσωπο εργάστηκε κατά της πίστεως και των πιστών, μάλιστα απαξιώνοντας στις 16 Μαρτίου 2020, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με ένα tweet, στο οποίο με ιδιαίτερη αλαζονεία μίλησε για «ξεκάθαρες αποφάσεις».

Ούτε τα μέλη της εκκλησίας, ούτε η ιστορία, Μακαριώτατε θα ξεχάσουν τα όσα εργάσθηκε ο εν λόγω κατά της Εκκλησίας, με αποκορύφωμα τις προβλέψεις του άρθρου 347 του ψηφισθέντος νόµου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ µε την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» που οδηγεί τον κλήρο στην απόλυτη απαξίωση, καθιστώντας ακόμα και τους Ιεράρχες άφωνους, εμπρός στην απειλή διακοπής της μισθοδοσίας τους, σε περίπτωση εγκλήσεως διά οποιονδήποτε λόγω και με υπαρκτή ή ανύπαρκτη αιτία.

Όπως δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσει ποτέ η τοπική εκκλησία της Ελλάδος, το (τι έγινε), με μια νυκτερινή τροπολογία το 1991, με την οποία βρέθηκαν για έξι περιπτώσεις “νομίμως” ταυτόχρονα δύο μητροπολίτες στην ίδια Μητρόπολη, καταφέρνοντας να γίνεται πόλεμος με τα καθίσματα εντός των ναών. 

Καταφιλούμε τη δεξιά που συνέγραψε αυτή την ανακοίνωση και ευγνωμονούμε το γραφείο Σας που την εξέδωσε ακριβώς την ώρα της θρασύτατης ενέργειας του απελθόντος, να ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος, εμπρός από τις νέες πολιτικές εκλογές, στις οποίες οδήγησε την χώρα, αρνούμενος να συνεργαστεί με άλλους πολιτικούς και με ενότητα να αγωνιστούν για το καλό της πατρίδας μας.

Δεν αρμόζει στον μικρότερο να επαινεί τον μεγαλύτερο, Μακαριώτατε πατέρα μας, όμως δεχθείτε τον υϊκό σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για αυτή την ιστορική Σας πράξη, η οποία και μόνο αυτή από όλο το θεάρεστο έργο Σας θα Σας κατατάξει ανάμεσα στους μεγάλους της ιστορίας. 

Συγχωρήστε μας το θράσος της επικοινωνίας και το ότι Σας παρέχουμε πράγματα και μόνο για την ανάγνωση της παρούσης, απασχολώντας Σας από το σπουδαίο και μεγάλο έργο της προεδρίας της Ιεράς Συνόδου και της διαποιμάνσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Τζιτζιφιές, 29 Μαΐου 2023, Υπομονής οσίας, μνήμη της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως

Υιός Σας ελάχιστος 

Διαβάστε ακόμα