H Σίφνος τίμησε πάνδημα την Πολιούχο της Παναγία Χρυσοπηγή

Με λαμπρότητα η Σίφνος εόρτασε πανδήμως τη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και την τοπική Θεομητορική εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής, σε ανάμνηση των προς την νήσο Σίφνο και τους κατοίκους της θαυμασίων της Θεοτόκου, της διασωσάσης αυτούς εκ νόσου λοιμικής.

Χθες, την παραμονή της Εορτής τελέσθηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της Αναλήψεως του Κυρίου και της αναμνήσεως των προς τη Σίφνο και τους Σιφνίους θαυμασίων της Παναγίας, της επιλεγομένης Χρυσοπηγής, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως Αρχιμ. Ιωαννίκιου Λαμπρινού και Εφημερίων της Σίφνου και με την παρουσία του Βουλευτού του Σύριζα κ. Νικ. Συρμαλένιου, της Επάρχου Σίφνου-Μήλου, της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη.

Προηγουμένως η αγία Εικόνα της Χρυσοπηγής μεταφέρθηκε από την οικία του Πανηγυρά, Στεφάνου Κονσολάκη, στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου, απ’ όπου την παρέλαβε κατά το έθος το πλοίο Speedrunner Jet, και την μετέφερε έναντι του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής.


Μετά την αποβίβασή της, η ιερά Εικόνα μετεφέρθη στον επί του Βράχου Ιερό Ναό, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, τους πανηγυρικούς συριγμούς δεκάδων πλοιαρίων, αλιευτικών σκαφών και καϊκιών, και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, που προσέδιδαν έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή.


Αμέσως μετά, τελέσθηκε ο Τρισαρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης Αρχιμ. Ιωαννίκιο, για την κοπιώδη προετοιμασία και άψογη διεξαγωγή της Πανηγύρεως.


Τον θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και πνευματικώτατα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος συνέδεσε την Ανάληψη του Κυρίου με την Σύναξη της Παναγίας «Χρυσοπηγής», τονίζοντας ότι ενώ η Ανάληψη του Κυρίου είναι ένα γεγονός χωρισμού και γι’ αυτό λυπηρό, εν τούτοις οι Μαθητές του Κυρίου επέστρεψαν χαίροντας στα Ιεροσόλυμα, διότι ο Κύριος, αφού εξεπλήρωσε το έργο Του, εκάθισε εξ δεξιών του Πατρός, τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος, αποστέλλων στους ανθρώπους τον Παράκλητο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι στην εικόνα της Αναλήψεως η Θεοτόκος παρίσταται ακριβώς κάτω από τον αναλαμβανόμενο στον Ουρανό Κύριο, με την Κεφαλή Της να ευρίσκεται σε κατακόρυφη γραμμή με την Κεφαλή του Χριστού, και με τα απλωμένα σε δέηση χέρια Της σχηματίζει Σταυρό, που είναι η δύναμη και η ελπίδα όλων μας!

Σήμερα το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σίφνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συνιερουργούντων δ’ αυτώ του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄.

Το θείο λόγο κήρυξε πνευματικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος, στη μεστή θεολογικών νοημάτων και διδακτικών μηνυμάτων ομιλία του, ανεφέρθη στο γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου σε συνδυασμό με την τοπική εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής, τονίζοντας ότι με την Ανάληψη του Κυρίου ολοκληρώνεται το σχέδιο της εν Χριστώ οικονομίας και αρχίζει το σχέδιο της εν Αγίω Πνεύματι οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου.


Στη συνέχεια, εστίασε το λόγο του στη φράση “τότε, μετά την Ανάληψη, επέστρεψαν οι Μαθηταί εις Ιεροσόλυμα χαίροντες” την οποία ανέλυσε, λέγων κατ’ αρχάς ότι οι Χριστιανοί, αφού λατρεύσουν και δοξολογήσουν συνηγμένοι επί αυτό τον Θεό και λάβουν απ΄ Αυτόν την Χάρη Του, απέρχεται ο καθένας στα ίδια και τις προσωπικές του ενασχολήσεις, πλήρεις της χαράς του Κυρίου, η οποία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, και την μεταφέρουν στους γύρω τους και σε όλο τον κόσμο!

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο για την ευλογητή παρουσία τους, τους τρεις θεσμικούς συνδιοργανωτές των Εκδηλώσεων, την Ιερά Μονή Βρύσης, το Δήμο Σίφνου και το Σύνδεσμο Σιφνίων, τον Ενδοξότατο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη (ΛΣ), για την διάθεση τμήματος της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, που ελάμπρυνε, εχθές και σήμερα την Πανήγυρι, τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές που την πλαισίωσαν με τις σημαίες τους, και όλους τους πιστούς Σιφνίους και τους εξ άλλων νήσων προσκυνητές.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος προς την Πλατεία Ηρώου,όπου ανεπέμθη δέηση υπέρ των μαθητών.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε κλιμάκιο της βυζαντινής Χορωδίας “Αντιφωνικό Μέλος” υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Καμαριάρη.


Οι εκδηλώσεις περατώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος στα Προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού.

Διαβάστε ακόμα