Η 202η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι. Μ. Καλτεζών

Ιερά Μονή Καλτεζών – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η 202η Επέτειος της Πελοποννησιακής Γερουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας.

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Προϊστάμενος της Ι. Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανός Μίχος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς π. Παναγιώτη Τόγια, π. Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, π. Ιάκωβο Κωνσταντίνου και τον Ιεροδιάκονο π. Εφραίμ Δούρο. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Νήματος παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Πελοποννησιακή Γερουσία, τονίζοντας την σημασία του γεγονότος, καθώς κι ότι το γεγονός αυτό οφείλει να το εορτάζει ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος.

Εν συνεχεία, ο κ. Αλέξανδρος απένειμε στον π. Παναγιώτη Τόγια το οφφίκιο του “Επί γονάτων”, ευχόμενος κάθε καλό στην διακονία του.

Ακολούθως, στον προαύλιο χώρο της Μονής, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συγκροτησάντων την Πελοποννησιακή Γερουσία Αρχιερέων, Προκρίτων και Αγωνιστών και κατάθεση στεφάνων.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Τρίπολης κ. Χρήστος Καρνέζης, κάνοντας αναφορά στα ιστορικά γεγονότα συγκρότησης της πρώτης Συνελεύσεως των Επαναστατημένων Ελλήνων, αλλά και στην ιστορική εξέλιξη της Ιεράς Μονής των Καλτεζών.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Λαμπρόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριπόλεως κ. Γ. Παναγοπούλου, ο Υποδιοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου Ταξίαρχος Αλ. Χατζηαλεξανδρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κων. Παππάς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων τοπικών φορέων.

Διαβάστε ακόμα