«Ἱεραρχίας κανών καί ἐκκλησίας προπύργιον…»

Του Πανοσιολ. Αρχιμ. Ραφαήλ Ευαγγέλου, Προϊσταμένου Ι. Μ. Ν. Αγ. Αχιλλίου Λαρίσης, Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πυργετού

Έφτασε και φέτος η μνήμη του πολιούχου και προστάτη μας, Αγίου Αχιλλίου. Πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός μας Ναός και εορτάζουν η Λάρισα κι όλη η Θεσσαλία. Και η εορτή του μας υπενθυμίζει ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας,“ο αγιασμός ημών”, που είναι ταυτόχρονα και το θέλημα του Θεού:  “άγιοι γίνεσθε ότι εγώ άγιος ειμί”. Και τι είναι αγιότητα; είναι η ολοκάρδια αποδοχή του θελήματος του Θεού σε όλες τις στιγμές της ζωής μας.

Ο Άγιός μας γεννήθηκε στα χρόνια των διωγμών (280 μ.Χ.) και μεγαλούργησε ως Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης αμέσως μετά τη λήξη τους. Έλαβε μέρος στην Αγία πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και κατέστη όντως προπύργιο της Εκκλησίας μας, που τότε δεχόταν τις αιρετικές βολές του αιρεσιάρχη Αρείου κατά της θεότητας του Θεανδρικού Προσώπου του Χριστού. Δίκαια χαρακτηρίζεται ως εύηχη σάλπιγγα της Εκκλησίας που διακήρυξε το ομοούσιο των Προσώπων της Αγίας Τριάδας.  Η αγία του ζωή και η ισάγγελη πολιτεία του πιστοποιήθηκαν από το θαύμα που τέλεσε με τη ροή του ελαίου από μια πέτρα στον χώρο της Συνόδου, ως σημείο εξ ουρανού για ενίσχυση των θεόσοφων λόγων του, καθώς και με τόσα άλλα που επιτελεί από τότε έως και τις μέρες μας! Μαζί με τους υπόλοιπους 317 θεοφόρους Πατέρες, ακολουθώντας τα ιεραποστολικά χνάρια των Αγίων Αποστόλων, διατύπωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία, στα 7 πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως. Έτσι, καταξιώθηκε στη συνείδηση των πιστών, διαχρονικά, ως εκφραστής του θείου θελήματος και απλανής οδηγός στην κατά Θεόν ζωή.

Τον Άγιο Αχίλλιο τον αισθανόμαστε συνοδοιπόρο στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου η παρουσία των αγίων στην εκκλησιαστική ζωή είναι σημαντική. Και αυτό είναι φυσικό, αφού σκοπός και έργο της Εκκλησίας είναι να καταρτίζει αγίους και γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία λέγεται και είναι εργαστήριο αγιότητας. Η τιμή προς τους αγίους εκδηλώνεται με την ανέγερση ναών στο όνομά τους, με τέλεση ιερών ακολουθιών, με εκδηλώσεις κατά τις ετήσιες πανηγύρεις τους. Κι εμείς στον περικαλλή του Ναό προγραμματίζουμε, σε συνεργασία με την Ιερά μας Μητρόπολη, πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις, για να εκδηλώσουμε την τιμή και τον σεβασμό μας στον προστάτη μας Άγιο Αχίλλιο: αγρυπνία, Θείες Λειτουργίες, παρακλήσεις, ευχέλαιο, χορωδιακό φεστιβάλ εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, υπαίθριο εσπερινό στα ερείπια της βυζαντινής βασιλικής όπου κι ο τάφος του, λιτανεία των χαριτοβρύτων λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του… Και βεβαίως θα πρέπει κι εμείς να γίνουμε στήλες και εικόνες του αγίου με τη μίμηση των πνευματικών κατορθωμάτων του. Η κατασκευή και η προσκύνηση των ιερών εικόνων αναφέρεται στο ότι οι άγιοι έγιναν ζωντανοί ναοί του Θεού και μέσα τους κατοικεί ο Θεός, ενεργοποίησαν το κατ’ εικόνα και βίωσαν το καθ’ ομοίωση και η προσκύνηση των ιερών εικόνων πρέπει να συντελεί στο να γίνουμε κι εμείς δοχεία της Θείας Χάρης.

Η καλύτερη εκδήλωση τιμής στον Άγιό μας, λοιπόν, θα είναι η συνεχής προσπάθεια να μιμηθούμε τον βίο και τις αρετές του, την αγάπη και την αφοσίωσή του στον Κύριο και την Εκκλησία Του, ώστε να πορευόμαστε την ουρανοδρόμο κλίμακα που οδηγεί στη θέωση και την μακαριότητα της βασιλείας του Θεού!

Δοξαστικό αποστίχων εσπερινού εορτής Αγίου Αχιλλίου

Ήχος Πλάγιος Δ΄

Ἱεραρχίας κανών καί ἐκκλησίας προπύργιον ὡς μιμητής ἀποστόλων ὤφθης Ἀχίλλιε ὅσιε. ἡ γάρ ζωή σου ἀγγελική, θαύμασι πιστουμένη καί ὁ λόγος θεόσοφος, ὀρθοδοξίας ἐκφαίνων τήν ἔλλαμψιν, ἱεράρχα μακάριε. καί νῦν ἀποστολικῶς τόν δρόμον τελέσας, σύνἀποστόλοις ἱκέτευε, σώζεσθαι τούς σέ μακαρίζοντας.


Διαβάστε ακόμα