Λαμπρά εορτάστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στους Αγίους Αναργύρους

Άγιοι Ανάργυροι | Δημήτριος Κωτσιόπουλος

Με κάθε λαμπρότητα πανηγύρισε σήμερα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων Αγίων Αναργύρων Αττικής την μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου του Ομολογητού.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων έχει το υποκείμενο του υπό ανέγερση ναού, παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου εγκαινιασμένο από τριετίας.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, πλαισιούμενος από Ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος αναφέρθηκε στην τιμή να έχουμε τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο στην Αθήνα και την πίστη των ανθρώπων προς τον «σπλαχνικό και ελεήμων Άγιο». «Η ζωή του ήταν μαρτύριο. Λίγα χρόνια σαν παιδάκι έζησε, τα υπόλοιπα χρόνια ταλαιπωρήθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, λοιδορήθηκε και εξουθενώθηκε». Έπειτα, έγινε αναφορά στον βίο του Αγίου που προερχόταν από τη Ρωσία και ζήτησε να μην αλλαξοπιστήσει, ανεξάρτητα από τα μαρτύρια που υπέστη. «Όλο αυτό το έκανε για την αγάπη του στον Χριστό» και ο Χριστός του έδωσε δύναμη• «τη δύναμη που θεραπεύει όλους τους ανθρώπους». «Όταν οι Οθωμανοί που τον είχαν αιχμάλωτο είδαν τα θαύματα, κατάλαβαν ότι ο υπηρέτης τους ήταν θείος άνθρωπος, ουράνιος», συνέχισε. Ακολούθως, τονίστηκε η δύναμη της πίστης, της προσευχής και της αφοσίωσης στον Χριστό. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ήταν «μια θάλασσα θαυμάτων, ένας ποταμός ιαμάτων και σημείων», κατέληξε για τον εορτάζοντα Άγιο.

Ο Επίσκοπος κ. Φιλόθεος εν συνεχεία, συνεχάρη τον Εφημέριο του ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αντώνιο Μαλούφ για το έργο του και τη φροντίδα του για τον Ιερό Ναό και την προθυμία του να είναι πάντα παρών για τους πιστούς.

Στη συνέχεια, λιτανεύθηκε η Ιερά Εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου πέριξ της πλατείας του Ναού.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε η ακολουθία των κολλύβων προς τιμήν του Αγίου και Ιερό Μνημόσυνο για για την ψυχή του αναπαυθέντος μακαριστού δημάρχου Νικολάου Ταμπακίδη, όπου επί ημερών της δημαρχίας του ξεκίνησε η ανέγερση του ναού για την οποία συνηγόρησε με λόγια και έργα.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε στον Ιερό Ναό προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει τη χάρη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου του Ομολογητή καθώς και να προσκυνήσει τον σκούφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Διαβάστε ακόμα