Μεθέορτος Εσπερινός για τους Πολιούχους της Τρίπολης Νεομ. Δημήτριο και Παύλο

Τρίπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων της πόλεως.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερέων της Μητροπόλεως. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού εθεώρησε καλό στην ομιλία του να πει δυο λόγια τα οποία προέρχονται από το γεγονός της εορτής των Αγίων Νεομαρτύρων και το θέμα του ήταν πού βρίσκεται η αξία των ανθρώπων με βάση την παρουσία των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας. Τόνισε ότι, η αξία του ανθρώπου δεν βρίσκεται στο ότι είναι ένας μικρόθεος κι ένας μικρόκοσμος, αλλά ότι είναι θεόπλαστος και είναι δημιουργημένος δηλαδή από τον Θεό, και χαρακτηριστικά τόνισε ότι είναι φτιαγμένος από τον Θεό, με τον Θεό, για τον Θεό, εν αυτώ, δι΄αυτού εις αυτού, τα πάντα και ο άνθρωπος έκτισται. Τέλος, απευθύνθηκε στο ποίμνιο ρωτώντας, οι Άγιοί μας, μας λένε ότι σκοπός του ανθρώπου είναι η πορεία προς τον Θεό, η θέωση. Μα σήμερα παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης και του τεχνοφασισμού, του φασισμού δηλαδή της τεχνολογίας που σκοπό έχει να υπερβεί την ανθρώπινη νοημοσύνη και να καταργήσει τον άνθρωπο και να προχωρήσει στην ρομποτοποίηση του ανθρώπου και στην διαστροφή της ανθρώπινης οντολογίας και υποστάσεως. Διερωτήθει στο τέλος απαντώντας ότι: Θα φτιάξει η κοινωνία ερυνίες καινούργιες και μορμολύκεια, ας σκεφθεί και ας πράξει ο καθένας και τελείωσε με το Χριστός Ανέστη.

Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στον βίο των εορταζόντων Αγίων και συνάμα κάλεσε τους πιστούς να ομοιάσουν στα δύο αυτά παλικάρια που τιούμε σήμερα και όλοι μας να διαφυλλάξουμε την πίστη μας και την αγαπημένη μας πατρίδα. Τέλος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τις τοπικές αρχές, τους πιστούς και επικαλούμενος την χάρη των Νεομαρτύρων κι ευχόμενος να σκέπουν το λαό της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη πάνδημη λιτάνευση εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμα