Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης στην Ι. Μ. Ρεθύμνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά την εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε, κατά το διήμερο 4 και 5 Μαΐου 2023, η Πανήγυρις της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Ειρήνης στη φερώνυμη Ιερά Μονή της στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Την Ιερά Πανήγυρι εφέτος ελάμπρυνε διά της παρουσίας του, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Την παραμονή της Εορτής, Πέμπτη 4η Μαΐου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, τον οποίο, προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης και τιμής, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την αποδοχή της προσκλήσεως να προσέλθει και να τιμήσει την Ιερά Πανήγυρι και τονίζοντας τη σπουδαία προσφορά του στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη, την οποία διακονεί καρποφόρα επί 14 έτη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός αντιφώνησε στο καλωσόρισμα του Ποιμενάρχου μας με λόγους αγάπης και ευχαριστίας και μίλησε γλαφυρά και θεολογικά προς το πυκνό εκκλησίασμα, αναφερόμενος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη και στην αναζήτηση της όντως ειρήνης, που είναι ο Χριστός, η Ειρήνη του Θεού, και τονίζοντας την ανάγκη να μιμηθούμε τις Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες και την Αγία Ειρήνη στην πίστη και στο θάρρος τους.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε πλούσιο κέρασμα και τράπεζα κατά τη μοναστηριακή τάξη.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευής 5ης Μαΐου 2023, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, Ιεράρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Προδρόμου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε, για μία ακόμη φορά, με θερμούς λόγους τον υψηλό επισκέπτη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος, στα σύνορα της Πατρίδας μας, στον ιστορικό και ένδοξο Έβρο και στη Θράκη μας, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της Πίστεως και την υγιή φιλοπατρία, φυλάσσοντας «Θερμοπύλες» μαζί με τους ολίγους, αλλά εκλεκτούς, που αποτελούν το ευλογημένο ποίμνιο της ακριτικής Επαρχίας του και οι οποίοι διακρατούν τα ζώπυρα της πατρώας ευσέβειας και διατρανώνουν τη μαρτυρία της αδιάκοπης και μακραίωνης παρουσίας της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού σε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, στο εμπνευσμένο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και στην αξία της Πίστεως σε αυτήν για τη ζωή και την πορεία κάθε ανθρώπου προς τη σωτηρία, αναλύοντας θεολογικά τα τρία ρήματα του Συμβόλου της Πίστεώς μας: Πιστεύω, ομολογώ και προσδοκώ. Ο άγιος Διδυμοτείχου, για μία ακόμη φορά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο για την πρόσκληση, καθώς και προς την Γερόντισσα Θέκλα, Ηγουμένη της Μονής, και την εν Χριστώ συνοδεία της για την άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως καθώς και για το εόρτιο αναμνηστικό δώρο που του προσφέρθηκε, υφαντό Αρχιερατικό Ωμοφόριο και Επιτραχήλιο, έργα του εργαστηρίου της Ιεράς Μονής.

Στην Ιερά Πανήγυρι παρέστησαν ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε κέρασμα και μοναστηριακή τράπεζα προς τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Η συμμετοχή των πιστών στην Πανήγυρι της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία, ήταν μεγάλη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχόπτωση.

Επίσης, κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε προσκυνηματικά τον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ Ρεθύμνης και την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου.

Διαβάστε ακόμα