Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο

Λάρισα – Κώστας Παπαϊωάννου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε απόψε στη Λάρισα, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου της, Αγίου Αχιλλίου.

Κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατούντων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κίτρους κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Λαρίσης κ. Ιερωνύμου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική σύνδεση που έχει με τον Άγιο, ομίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου και την σημασία συμμετοχής του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. “Ο Άγιος ήταν εραστής της προσευχής και της νηστείας, αγάπησε την μόρφωση, την μετάνοια και τα δάκρυα, την ιεραποστολή και κήρυττε με ταπείνωση το Ιερό Ευαγγέλιο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ευχαρίστησε και εκ μέρους των άλλων Ιεραρχών τον οικείο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο για την τιμητική πρόσκλησή του να συμμετέχουν στην ιερά και μεγάλη πανήγυρη της Μητροπόλεως.

Ακολούθως, τελέσθηκε Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του εορτάζοντος Αγίου Αχιλλίου, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, ενώ στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση, αλλά και η Ακολουθία της αρτοκλασίας.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Λαρίσης αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής του Αγίου, παραμονές των εκλογών. “Η εορτή είναι κυρίαρχη, ενώ οι εκλογές είναι ένα σημαντικό στιγμιότυπο που όλοι πρέπει να μετέχουμε σαν πολίτες, όμως σήμερα έχουμε χρέος να τιμήσουμε τον Άγιό μας”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Η Λάρισα συνεχίζει την παράδοση και το ήθος του Αγίου, το οποίο είδαμε στην τραγική στιγμή των Τεμπών, όταν οι πάντες έτρεξαν με φιλότιμο να συνδράμουν, δείχνοντας ανθρωπιά αγάπη και αλληλεγγύη”. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σύλλογο Εμπόρων, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων, τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και όλους όσους παρευρέθηκαν.

Πλήθος πιστών από την Θεσσαλία, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέει από χθες στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό για να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου Αχιλλίου και να λάβει την χάρη του.

Διαβάστε ακόμα