Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Φανουρίου Λουτρακίου ο Μητροπολίτης Κορίνθου

Στον Προσκηνυματικό Ι. Ναό του Αγίου Φανουρίου, στο Λουτράκι, λειτούργησε χθες Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τους Εφημερίους του Ι. Ναού Αιδεσ.π. Πέτρο Καγιούλη, π. Δημήτριο Σουσούνη, και τους Διακόνους τουπ. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την εορτή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων, των συγκροτησάντων την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, ερμήνευσε το Αποστολικό Ανάγνωσμα όπου ο Απόστολος Παύλος, κατευθυνόμενος προς την Ιερουσαλήμ για την εορτή της Πεντηκοστής σταμάτησε στην Έφεσο, προσκάλεσε τους Επισκόπους και τους ομίλησε, εφιστώντας τους την προσοχή, για το τι πρέπει να  διδάσκουν και πώς οφείλουν να συμπεριφέρονται, καθώς είναι βέβαιο ότι μετά την αναχώρησή του θα εισβάλουν «λύκοι βαρεῖς … μὴφειδόμενοι τοῦ ποιμνίου» (Πραξ. κ’, 29) που θα επιχειρήσουν να βλάψουν και να αφανίσουν τις ψυχές των λογικών προβάτων. Ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι, η Εκκλησία μας ονομάζεται και Αποστολική,καθώς οι Απόστολοι ως στύλοι και εδραιώματα Της εργάζονται διαχρονικά γι᾿ Αυτή. Οφείλουμε επομένως εμείς, ως οι με θαυμαστό τρόπο διάδοχοί Τους, να Τους τιμούμε, να υπακούουμε στους λόγους Τους,αλλά καινα μεταφέρουμε την διδασκαλία Τους στους πιστούς ερμηνεύοντάς την όχι κατά το δοκούν, όπως κάνουν οι Προτεστάντες, αλλά όπως αδιάψευστα ερμηνεύει η Εκκλησία μας και οι Πατέρες Της. Είμαστε δε χαρούμενοι, γιατί ως μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, στηριζόμαστε στα Ι. Κείμενα και τα ερμηνεύουμε, μέσω των Οικουμενικών Συνόδων, ώστε χωρίςλάθη να απομακρύνουμε τις «διεστραμμένες» διδασκαλίες, που σκοπό έχουν να αποσπάσουν τους πιστούς από τον ορθό δρόμο της Σωτηρίας, μεταβάλλοντάς τους σε οπαδούς. Καθίσταται επομένως ξεκάθαρο σε όλους μας ότι έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Σωτηρία!

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προέτρεψε να μην εγκαταλείπουμε αυτές τις διδασκαλίες, που τόσο όμορφα και ενωτικά η Εκκλησία μας διδάσκει,δια του Αγίου Πνεύματος, και να μην επηρεαζόμαστε, από διάφορες ετεροδιδασκαλίεςπου τάχα φαίνεται να αγαπούν και να πρεσβεύουν όσα πρεσβεύει και η Εκκλησία. Κάποιοι ισχυρίσθηκαν ότι μας αγαπούν, κάποιοι άλλοι ότι μας αγαπούν περισσότερο, εμείς όμως επιλέγουμε πάντοτε την διακριτική αποχή από αυτή την ψευτοαγάπη και την προπαγάνδα.Γι’ αυτό εξάλλου η Ι. Μητρόπολιςμας,όπως και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας,εξέδωσαν προ των εκλογών Εγκύκλιο προς τους Κληρικούςπου σαφώς υποδείκνυε ότι η υποχρέωση μας, ως Κληρικών, είναι να μην ανακατεύουμε τους πιστούς με τα κόμματα και τις ψήφους, αλλά να προσευχόμαστε να φωτίζονται και αυτοί και οι πολιτικοί μας ΟΛΟΙ από το Πνεύμα το Άγιο, να πράττουν αυτό που θεωρούν σωστό για τον Λαό και να παραδειγματίζονται από τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος,που γράφοντας με το χέρι τουτο προσευχητικόεπίγραμμα,στο πίσω μέρος της Ι. Εικόνος της «Παναγίας Γλυκοφιλούσης»(Ιστορικό Κειμήλιο που φυλάσσεται στην Ι. Μητρόπολή μας), εξομολογήθηκε: «Γλυκοφιλούσα Μαριάμ τον Υιόν σου αίτησαι υπέρ εμού του δούλου σου Ιωάννου, βραβεύσαι, μετά σοφίας κυβερνάν τον ευσεβή λαόν του και βασιλείας με Αυτού τυχείνδι᾿Ελεός του»…

Διαβάστε ακόμα