Τα μηνύματα ενός μεγάλου προσκυνήματος

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το Ιερό Προσκύνημα της Χαριτοβρύτου Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του “Άξιον Εστί” στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφουγκραζόμενος τον φιλάγιο ελληνικό λαό, που συρρέει καθημερινά κατά χιλιάδες, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ως ικέτης μπροστά στο Ιερό Εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ζήτησε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την παράταση του χρόνου παραμονής του προσκυνήματος, έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023.

Όλοι όσοι βρέθηκαν τις μέρες αυτές στον Καθεδρικό Ναό, έγιναν μάρτυρες ιδιαιτέρων γεγονότων. Αρχικά της όγδοης φοράς που το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους εξέρχεται από αυτό, αλλά και της αδιάκοπης ροής πιστών κάθε ηλικίας που αγόγγυστα αναμένουν έως και 6 ώρες στην ουρά για να φτάσουν να κλίνουν ευλαβικά γόνυ ικεσίας μπροστά Της, άλλος να την ευχαριστήσει και άλλος να την παρακαλέσει.

Για άλλη μια φορά ο Έλληνας αποδεικνύει περίτρανα την ευλάβεια και την αγάπη του στο πρόσωπο της Μητέρας Παναγίας, την δύναμη της πίστεώς του που βρίσκεται ριζωμένη στην καρδιά του, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στον σημερινό σύγχρονο και προοδευτικό κόσμο.

Συνάμα, το γεγονός αυτό δίνει προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα ελπίδας και σταθερότητος, με άγκυρα την πίστη και την αγάπη. Δείχνει, ότι πάνω απ΄ όλα ο Έλληνας έχει τον Χριστό και την Μητέρα του Παναγία.

Να σημειωθεί, πως σήμερα το απόγευμα τελέσθηκε ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη.

Φωτο: Δημήτρης Μανώλαρος

Διαβάστε ακόμα