Το Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στη Ρουμανία

Από 28 Απριλίου έως 2 Μαΐου μεταφέρθηκε από την Κατερίνη στην πόλη Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, που φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, κατόπιν αιτήματος της Εκκλησίας της Ρουμανίας και αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Ιερό Λείψανο μετέφερε εκκλησιαστική αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, ενώ συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης και ο Διάκονος ΧριστοφόροςΧάπρων.

Το Ιερό Λείψανο έφθασε στο Βουκουρέστι με πτήση των ρουμανικών αερογραμμών και από εκεί μεταφέρθηκε οδικώς στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλεξάνδρειας και Τελέορμαν κ. Γαλακτίωνα. Μαζί με το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης τέθηκε σε προσκύνημα και η κάρα του Αγίου Αποστόλου Θωμά, που μεταφέρθηκε για τον ίδιο σκοπό από την Ιερά Νήσο της Πάτμου. Να σημειωθεί ότι τόσο την υποδοχή όσο και το προσκύνημα προβλήθηκε σε ολόκληρη τη Ρουμανία μέσω της τηλεοράσεως και πολλών άλλων ΜΜΕ.

Το προσκύνημα των ιερών λειψάνωνσυνέπεσε με την ετήσια πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, κοντά στην πόλη Αλεξάνδρεια.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 30Απριλίου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων7 Αρχιερέων της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε υπαίθρια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρουμανικής Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και 10 χιλιάδων πιστών, που κατέκλυσαν τους χώρους της Ιεράς Μονής.

Την επίσημη ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ενώ αντιφώνησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Γαλακτίων.

Καθ’ όλο το τετραήμερο προσκύνημα, χιλιάδες πιστών προσκύνησαν, περιμένοντας σε επί πολλές ώρες, υπομένοντας το κρύο και την ορθοστασία. Αυτό αποτελεί πράγματι ένα γεγονός, που αποδεικνύει τη ζωντάνια της χριστιανικής πίστης του Ορθόδοξου Ρουμανικού λαού.

Την Τρίτη 2 Μαΐου τα ιερά λείψανα υποδέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη των εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών που τα μετέφεραν στη Ρουμανία, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Διαβάστε ακόμα