Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Τη μεγάλη εορτή του Αγίου Πνεύματος εόρτασε η τοπική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο οποίος και βρίσκεται στην περιοχή Φάληρο, παραλλήλως του παραλιακού μετώπου της νέας παραλίας.

Των Ιερών Ακολουθιών της Πανηγύρεως, του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προέστη κατόπιν προσκλήσεως από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκκλησιάσματος τόσο κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού όσο και ανήμερα κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν κατά την διάρκεια του Εσπερινού κληρικοί της Μητροπόλεώς μας με πρώτον, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Θεσσα-λονίκης, αρχιμ. π. Ιάκωβο Αθανασίου, ο οποίος και ανέλαβε την διακονία του θείου κηρύγματος κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού και τόνισε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή του χριστιανού και τη σημασία του στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Την Κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αρχιμ. π. Κωνσταντίνο Φουντουκίδη και κληρικούς. Ο Σεβασμιώτατος, κήρυξε τον Θείον Λόγον και μίλησε κατάλληλα και έκανε μια εκτενή αναφορά σχετικά με το τρίτο πρόσωπο της αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα το οποίο είναι φώς και ζωή και ζώσα πηγή νοερά, το οποίο είναι  Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, επίσης μίλησε για τον σκοπό, την φύση και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος όπως γράφει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος: «Ἑκάστῳ δὲ δίδοται ἡ φανέρωσις τοῦ Πνεύματος πρὸς τὸ συμφέρον. ᾧ μὲν γὰρ διὰ τοῦ Πνεύματος δίδοται λόγος σοφίας, ἄλλῳ δὲ λόγος γνώσεως κατὰ τὸ αὐτὸ Πνεῦμα, ἑτέρῳ δὲ πίστις ἐν τῷ αὐτῷ Πνεύματι, ἄλλῳ δὲ χαρίσματα ἰαμάτων ἐν τῷ αὐτῷ Πνεύματι, ἄλλῳ δὲ ἐνεργήματα δυνάμεων, ἄλλῳ δὲ προφητεία, ἄλλῳ δὲ διακρίσεις πνευμάτων, ἑτέρῳ δὲ γένη γλωσσῶν, ἄλλῳ δὲ ἑρμηνεία γλωσσῶν» Κορ. Α΄ ιβ΄, 7-10

Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού όσο και κατά την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ενθέρμως τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας, για την πρόσκληση του να συμμετάσχει ως προεξάρχων Αρχιερεύς της φετινής Πανηγύρεως και ευχήθηκε μακροημέρευση και ο Θεός να δίνει δύναμη στον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη να ευλογεί και να αγιάζει το εμπιστευθέν ποίμνιό του. Εν συνεχεία, συνεχάρη εγκάρδια τον Ιερατικό Προϊστάμενο, πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Παύλο Παπακωνσταντίνου, για την άρτια προετοιμασία και οργάνωση της Πανηγύρεως, όπως επίσης και τους εκλεκτούς συνεφημερίους του και τις εκκλησιαστικές επιτροπές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα