Η Ι. Μητρόπολη Πειραιώς τίμησε τον Άρχοντα Μουσ/διδάσκαλο Θεόδωρο Βασιλικό

Πειραιάς | Σπύρος Παπαγεωργίου

Αφιερωμένη στον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της ΜτΧΕ Θεόδωρο Βασιλικό, ήταν η αποψινή βραδιά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς. 

Μια μουσική εκδήλωση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τον Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Θεόδωρο Βασιλικό, για την μεγάλη προσφορά του στην βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Άρχων Δομέστικος της ΜτΧΕ Δημοσθένης Παικόπουλος, ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Γεώργιος Χατζχρόνογλου, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος Γιαννακάκης και πολλοί Ιεροψάλτες των Αθηνών.

Την προσφορά του Θεόδωρου Βασιλικού τίμησαν στην αποψινή εκδήλωση η χορωδία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Γρηγορίου Ζάρκου και χορός ψαλτών υπό την Διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γρηγορίου Νταραβάνογλου.

Μάλιστα ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς Γρηγόριος Ζάρκος αναφέρθηκε με θερμά λόγια προς τον τιμώμενο λέγοντας ότι “Για πολλούς ο δάσκαλος ήταν ένας υπέροχος μελίφθογγος ερμηνευτής της βυζαντινής μουσικής. Για άλλους ως αυτός που κοπίασε πάρα πολύ για την προβολή της βυζαντινής μουσικής στον κόσμο. Για μένα, όμως, πέρα από όλα αυτά ήταν ο πατέρας μου στην μουσική. Η θεία και ανεξιχνίαστη πρόνοια και εύνοια του Θεού. Ο ποδηγέτης μου στην ευρυμάθεια της τέχνης αλλά και της μεγάλης μου αγάπης γι αυτήν.

Τέλος τόνισε πως “Η προσφορά του δασκάλου Θεόδωρου Βασιλικού ήταν μεγάλη. Συνετέλεσε στο να ανακαλύψω αυτό που κρύβεται πίσω από τα σημαδόφωνα της μουσικής, την ιδιαίτερη δηλαδή ερμηνευτική προσέγγιση των μουσικών μαθημάτων, στοιχεία εκφραστικά που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί αλλά μεταδίδονται από το στόμα του δασκάλου στο αυτί του μαθητή.”

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ο οποίος συνεχάρη τον Άρχοντα Θεόδωρο Βασιλικό και του απένειμε εκ μέρους της Ι.Μ. Πειραιώς τιμητική πλακέτα, για την συνολική προσφορά του στην εκμάθηση και διάσωση της Βυζαντινής Μουσικής, ενώ επαίνεσε τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Πειραιά Γρηγόριο Ζάρκο για την σκέψη και πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης.

Διαβάστε ακόμα