Η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο

Η Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων εορτάστηκε πανηγυρικά την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός προεξήρχε των ιερών ακολουθιών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Ιουνίου χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού.
Κατά το κήρυγμα του ανέλυσε τον όρο «απόστολος», τονίζοντας ότι «απόστολος» είναι εκείνος που αποστέλλεται από κάποιον με σκοπό να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο. Οι μαθητές του Κυρίου, μετά την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος, απεστάλησαν από τον Ιησού Χριστό για να προσφέρουν στους ανθρώπους την δική Του διδασκαλία. Το ιερό έργο τους το επιτελούσαν στο Όνομά Του και στηρίζονταν σε Εκείνον για την καρποφορία και την επιτυχή έκβασή του. Ο Χριστός άνοιγε τους δρόμους και προσέφερε τη δύναμη, τους ενίσχυε και τους χαρίτωνε, ώστε το έργο τους να καρποφορήσει. Εκείνος ήταν η πηγή της έμπνευσής τους και της ενδυνάμωσής τους.

Στη συνέχεια εξήγησε τον σκοπό του έργου των Αποστόλων εντοπίζοντας τρεις πτυχές. Η πρώτη ήταν να πορευθούν σε όλα τα έθνη και να κηρύξουν το φως του Ευαγγελίου του Χριστού, μέσα σε έναν κόσμο βυθισμένο στο σκοτάδι. Η δεύτερη πτυχή της αποστολής που τους ανέθεσε ο Χριστός ήταν να βαπτίσουν τους ανθρώπους στο όνομα της Αγίας Τριάδος και να τους ενσωματώσουν στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Έτσι, οι Απόστολοι όχι μόνο δίδαξαν τους ανθρώπους, αλλά ίδρυσαν και τις κατά τόπους Εκκλησίες και χειροτόνησαν τους πρώτους Επισκόπους, συνεχίζοντας το έργο του Χριστού.
Η τρίτη πτυχή της ιερής αποστολής τους ήταν να διδάξουν τα μέλη των Εκκλησιών που ίδρυαν να τηρούν και να εφαρμόζουν όλα όσα οι ίδιοι παρέλαβαν από τον Ιησού Χριστό.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, ότι οι δώδεκα Απόστολοι είχαν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, ότι καλούνταν κατά την ιερή αποστολή τους να μιμηθούν τον Ιησού Χριστού, να βαδίσουν τον δρόμο που βάδισε και Εκείνος. Και αυτό το απέδειξαν κυρίως και προπάντων με το μαρτυρικό τους τέλος.
Ο καθένας από εμάς καλείται να γίνει ένας «μικρός απόστολος» και να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο έργο μέσα στην κοινωνία· να αφήσει το αποτύπωμά του στον οικογενειακό του περίγυρο, στον επαγγελματικό του χώρο, στην κοινωνία και στην εκκλησιαστική κοινότητα που ανήκει. Ο καθένας από εμάς έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο έργο από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, το οποίο καλείται να πραγματοποιήσει, στηριζόμενος όχι στις δικές του δυνάμεις, αλλά στον άνωθεν φωτισμό και στην άνωθεν ενίσχυση, έχοντας την συναίσθηση ότι ο Χριστός είναι ο εντολοδόχος του, η πηγή της έμπνευσής του, αλλά και το κριτήριο της γνησιότητας της αποστολής του.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος των Αγίων στους δρόμους του χωριού και στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.
Στην ακολουθία του Εσπερινού και την ιερά Λιτανεία συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Βουλευτής κ. Μίλτος Ζαμπάρας, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα χορευτικά τμήματα των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, με παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδος μας.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ευχήθηκε να αποκτήσουμε όλοι μας αποστολική συνείδηση και αποστολικό φρόνημα, να γίνουμε μιμητές των Αγίων Αποστόλων. Να έχουμε την συναίσθηση, ότι αυτό που βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία, είναι μια παράδοση 2000 ετών, που μας την παρέδωσαν οι πατέρες μας και εμείς έχουμε την ευθύνη να την παραδώσουμε στους διαδόχους μας.
Τόνισε ιδιαίτερα, ότι η αποστολική συνείδηση μας βοηθά να μην αυτενεργούμε και να παραμένουμε με υπακοή μέσα στην Εκκλησία.

Αναφέρθηκε στην αποστολική προσφορά και στην αποστολική ζωή υπογραμμίζοντας ότι ο Απόστολος του Χριστού διαρκώς πάσχει, πονά, θυσιάζεται, μη αναμένοντας καμία ανταμοιβή.
Καταλήγοντας, ευχήθηκε να γίνουμε μιμητές των Αγίων Αποστόλων θυσιάζοντας και προσφέροντας για τον Χριστό, μέσα από τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγγελοκάστρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε ακόμα