Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ι. Μητρόπολη Ιλίου

Στις 4 Ιουνίου Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως λειτούργησε στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στο Ίλιον, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ι. Ν και τους διακόνους του.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας απηύθυνε στο εκκλησίασμα μικρή προσλαλιά ερμηνεύοντας τον στίχο του εξαποστειλαρίου: «Φως ο Πατήρ, φως ο Λόγος, φως και το Άγιο Πνεύμα», που προσδιορίζει την ενότητα της ουσίας των προσώπων της Αγίας Τριάδος, συνδέοντάς τον με τον εσπερινό που ακολούθησε και το περιεχόμενο των τριών ευχών του.

Το ίδιο απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας χοροστάτησε στον εσπερινό του εορτάζοντος Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Θρακομακεδόνων, συμπαραστατούμενος απο πλήθος ιερέν προερχομένων εκ των Ι. Ν. τοσο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, οσο και εκ των Ι. Ν. της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας.

Πριν την λιτανεία ο Σεβ. ομίλησε αναλύοντας τον στίχο του τροπαρίου της τετάρτης ωδής του πρώτου κανόνα της εορτής: «Ο εν προφήταις λαλήσας και δια νόμου κηρυχθείς πρώην τοις ατελέσι, Θεός αληθής ο Παράκλητος τοις του Λόγου υπηρέταις και μάρτυσι, γνωρίζεται σήμερον», αναδεικνύοντας την διαχρονικότητα της παρουσίας του αγίου Πνεύματος στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο ενεργεί στους προφήτες αλλά και στην παράδοση του Νόμου και των εντολών του Θεού προς τους Ιουδαίους, έστω και αν γνωρίζεται και εμφανίζεται φανερά στον κόσμο κατα την επιφοίτηση των μαθητών στο υπερώο της Ιερουσαλήμ.

Μετά την λιτανεία και την επιστροφή στον εορτάζοντα Ι. Ν. επηκολούθησε αρτοκλασία και απόλυση.

Διαβάστε ακόμα