Μάνης Χρυσόστομος: «Προτεραιότητά μας η Βασιλεία του Θεού»

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τελέσθηκε σήμερα το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν χοροί ιεροψαλτών, πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, τη συμμετοχή του Πρόεδρου της ΟΜΣΙΕ κ. Κωνσταντίνου Πολίτη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι ένα τμήμα από την επί όρους ομιλία του Χριστού. Ομιλεί για τις βιοτικές μέριμνες και πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να προσκολλάται σε αυτές και να αφήνει μακριά, χωρίς φροντίδα, την πνευματική του ζωή. Πολλές φορές η μέριμνα για την απόκτηση υλικών αγαθών φθάνει σε μία αμετρία, σε υποδούλωση κι αιχμαλωσία στην ύλη. Είναι η παθολογική μέριμνα των βιοτικών και των φθαρτών και των προσκαίρων.

Ο Χριστός όμως διδάσκει ότι υπάρχει η Πρόνοια του Θεού για μας. Πράγματι, ο Θεός δημιουργήσας τον κόσμον δεν άφησε αυτόν στην τύχη του, αλλά προνοεί περί αυτού. Τον συντηρεί, τον κυβερνά και τον κατευθύνει. Έχει θέσει τους φυσικούς νόμους, χωρίς μια αίρει την ελευθέρα βούληση του ανθρώπου. Και η Θεία Πρόνοια βοηθά τον άνθρωπο για το αγαθό. Ανέχεται δε το κακό, ένεκεν του σεβασμού προς την ελευθερία του, γιατί «ουκ αίτιος του κακού ο Θεός». Έπειτα η ίδια η Θεία Λειτουργία έρχεται να μας διδάξει. Δηλαδή η γη, η θάλασσα, ο ουρανός, τα φυτά, τα ζώα, τα πετεινά, ολάκερος ο κτιστός κόσμος μας προτρέπει για το καλό και μας αποτρέπει από το κακό.

Ειδικότερα, ακούσαμε σήμερα να λέγει ο Χριστός: «Εμβλέψατε εις τα πετεινά του πυρανού» και «καταμάθετε τα κρίνα του αγρού». Μάλιστα, να παρατηρήσουμε τα πετεινά του ουρανού, που πετάνε από πάνω μας και μάλιστα εδώ στην ωραία εξοχή, να παρατηρήσουμε και να δούμε ότι αυτά, τα πουλιά, ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε συγκεντρώνουν τροφές σε αποθήκες. Και όμως ο Θεός ως Πατέρας, τα τρέφει, τα φροντίζει. ‘Έπειτα λέγει το Ιερό Ευαγγέλιο: «Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού», δηλαδή δείτε και παρατηρήσετε με προσοχή τα άνθη των φυτών πως φυτρώνουν και πως αυξάνουν. Ούτε κοπιάζουν, ούτε γνέθουν. Και, όμως, είναι τόσο όμορφα. Ο Θεός μεριμνά και τα ενδύει με τόση λαμπρότητα.

Αν λοιπόν ο Θεός – Πατέρας, ο Επουράνιος, προνοεί, φροντίζει και συντηρεί τα πετεινά και τα άνθη, δεν θα φροντίσει για τον άνθρωπο; Μην έχουμε λοιπόν ανήσυχη, νευρική αγωνία, και ταραχή και μανία για τα υλικά, Το πρώτιστο αγαθό είναι η βασιλεία του Θεού. Πως να εισέλθουμε στον κήπο της Εδέμ, πως να σώσουμε την ψυχή μας, πως να καταστούμε πολίτες της  Βασιλείας του Θεού. Αυτό δε σημαίνει ραθυμία, αδιαφορία, απαισιοδοξία στη ζωή, ότι δεν θα εργαζόμεθα. Αλλά δεν θα έχουμε πλεονεξία, έλλειψη εμπιστοσύνης στο Θεό, εξάρτηση από τη ματαιότητα του κόσμου τούτου. Δεν είναι στη ζωή μας μονάχα ότι βλέπουμε. Υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που δεν βλέπουμε. Ο κόσμος της ψυχής μας. Ο άνθρωπος δεν είναι ότι τρώγει. Υπάρχει και η ψυχή. Ο έσω άνθρωπος. Οφείλουμε λοιπόν, να έχουμε ιεράρχηση των αξιών της ζωής. Ιεράρχηση. Τι πρώτον, τι ύστερον. Είπε ο Χριστός: « ζητείτε πρώτον τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσετε υμίν».

Προτεραιότητα λοιπόν στα πνευματικά και εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού. Όλα τα άλλα τα αναγκαία θα τα δώσει ο Θεός διότι  «ο τα μείζω παρέχων (ο Θεός) πολλώ μάλλον τα ελλάτω δώσει».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και εισέτι μία φορά τους ευχαρίστησε για την αγιαστική παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην χαρά της τοπικής εκκλησίας, καθότι η 25η Ιουνίου 2023 αποτελεί ιστορική ημέρα τόσο για την Μητρόπολη Φθιώτιδος και την Ρουμελιώτικη γη, όσο και για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, καθώς επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της Αναγραφής του ονόματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τη αυτή ημέρα, σε λίγες ώρες στη Μονή αναμένεται να καταφθάσει η Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, η Αυτού ΘειοτάτηΠαναγοιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και θα προσκυνήσει το Άφθαρτο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος.

Ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δύο εμβληματικών και Αγίων Καθηγουμένων της Μονής μακαριστού Αρχιμ. π. Γερμανού Δημάκου του (Παπα- ανυπόμονου), καθώς και του μακαριστού Καθηγουμένου Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Οι Άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στο κοιμητήριο της Μονής, όπου και ετέλεσαν Αρχιερατικό τρισάγιο επί των τάφων των δύο μακαριστών Καθηγουμένων.

Να σημειωθεί, ότι από το πρωί πλήθος πιστών καταφθάνει στη Μονή, για να υποδεχθεί μαζί με τον Ιερό Κλήρο και τους τοπικούς Άρχοντες στις 15:30 μ.μ. τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα