Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος

Ποιμαντική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος πραγματοποιεί ο ΣεβασμιώτατοςΑρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, προκειμένου να συνεορτάσει με το ορθόδοξο ποίμνιο της Νοτίου Αυστραλίας τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Ο Σεβασμιώτατοςαφίχθη στο αεροδρόμιο της Αδελαΐδος την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, και έτυχε θερμής υποδοχής από αντιπροσωπεία κληρικών και πιστών, με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Αδελαϊδος.

Ακολούθησε η Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αδελαΐδος, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, αναλύοντας τον 102ο Κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. Συγκεκριμένα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αντικείμενο του Χριστιανικού Ήθους δεν είναι αυτό καθεαυτό το ήθος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιαδήποτε ηθική διδασκαλία, αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο. Ο άνθρωπος μελετάται ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, με όλες τις ιδιαιτερότητες που μπορούν να τον χαρακτηρίζουν, οι οποίες διαφέρουν κατά περίπτωση και κατά πρόσωπο. Επειδή η ασθένεια της αμαρτίας είναι αρκετά πολύπλοκη και πολύπλευρη, γι᾽ αυτό ακριβώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μελετά την κάθε ανθρώπινη περίπτωση ξεχωριστά και συγκεκριμένα, με σκοπό τη σωτηρία. Υπάρχει, εξάλλου, ο 102ος Κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, στον οποίο τονίζεται η διάκριση που πρέπει να έχει ο πνευματικός, όσον αφορά την ανάπαυση του εξομολογουμένου. Αυτή η διάκριση δεν παραπέμπει σε συμβιβασμούς ή σε υπερβολική αυστηρότητα, αλλά στην κρίση που εξασφαλίζει «τήνσωτηρίαντοῦκάμνοντος», κατά τον ιερό Κανόνα. Η κρίση έχει αξία, όταν σώζει και όταν μπορεί να ξεχωρίσει ποιο είναι σωστό και χρήσιμο για κάθε ψυχή χωριστά και ποια είναι η καλύτερη καιαγιώτερη λύση για τις αναφυόμενες προκλήσεις και τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή». Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες ιερείς είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τον Ποιμενάρχη τους τις αγωνίες και τα προβλήματα που τους απασχολούν, σχετικά με το σύγχρονο άνθρωπο και την κοινωνία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας,στην αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, από την Κεντρική Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος. Στο δείπνο παρακάθησαν τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων όλων των Ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, τα οποία έλαβαν την ευχή και την ευλογία του Ποιμενάρχου τους, ενώ έγιναν αποδέκτες θερμών ευχαριστιών για την πολύτιμη προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

«Είστε η “καρδιά της διοίκησης” της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αδελαΐδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος με πατρικούς λόγους προς τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, και παρότρυνε όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να δίδουν την καλή μαρτυρία της Ορθοδόξου Πίστεως στην κοινωνία της Νοτίου Αυστραλίας.

Προηγουμένως, τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο προσφώνησε καταλλήλως ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, ενώ η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους παρουσίασαν άψογα η Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Αδελφότητος Νοτίου Αυστραλίας, αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμα