Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο της εορτής του Αγίου Πνεύματος στη Λήμνο

Λήμνος – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε πανηγυρικό κλίμα  εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στο  βορειο-αιγαιοπελαγίτικο νησί της Λήμνου, σε συνέχεια του πολυαρχιερατικού εσπερινού,  η εορτή της καθόδου του Παναγίου Πνεύματος στην Εκκλησία και στον κόσμο.        

Στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Μύρινα, πρωτεύουσα της νήσου, τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, και συλλειτουργούντων  των Σεβ. Μητροπολιτών Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Ποιμενάρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες  π. Νικάνωρ Καραγιάννης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, Ιερατ. προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Ομωνύμου Δήμου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Ιωάννης Γκουγκούμης,  ο εκ Λήμνου Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, π. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Μητροπολιτικού Γραφείου και άλλοι κληρικοί της Τοπικής Εκκλησίας, ενώ διακόνησαν ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Λαγκαδά π. Ραφαήλ και οι Διάκονοι π. Ηλίας και π. Κυριακός της Μητροπόλεως.  

Τον θείο Λόγο κήρυξε διδακτικά και με θεολογικό περιεχόμενο ο προεξάρχων Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος ειπε ότι στις Εκκλησίες σήμερα ομολογούμε με ευγνωμοσύνη και πνευματική ευφροσύνη το Πνευμα το Αγιο, ψάλλοντας “Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν Πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες· αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν”. 

Η πίστη, διευκρίνισε, δεν είναι υπόθεση θεωρητικής αποδοχής του Θεού, αλλά αποτελεί δυναμική πορεία καθάρσεως καιαποδοχής του Παναγίου Πνεύματος. Γι΄ αυτό σε κάθε ακολουθία επικαλούμεθα τη σωστική και αγιαστική έλευση και ενίσχυση του Τρίτου Προσώπου, της Αγίας Τριάδος με την
προσευχή “Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε …”  Η ένθεη βίωση της προσευχής είναι το “α” και το “ω” της χριστιανικής ζωής.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε διεξοδικά στους όρους της προσευχής του Παρακλήτου και εκλεισε τις σκέψεις του με ευχαριστίες και θερμούς λόγους προς τον Σεβ. Λήμνου, ευχόμενος να είναι η αρχιερατεία του καρποφόρα, μακρόχρονη και λαμπρή.

Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι όπως εργάστηκε και ανάλωσε τον εαυτό του και τη νεανική του ικμάδα στην πρώην Μητρόπολη Αττικής, διακονώντας επί πολλά χρόνια ως Πρωτοσύγκελλος, αφήνοντας το αποτύπωμά του, έτσι κι εδώ στην επαρχία της Λήμνου και στην ιστορική αυτή Μητρόπολη, να τον αξιώσει ο Τριαδικός Θεός με το ποιμαντικό και το  κοινωνικό του έργο, να αφήσει το αποτύπωμα της
αρχιερατικής του διακονίας, ως συνέχεια της τετιμημένης αλυσίδας της μακραίωνης Αρχιερωσύνης των προκατόχων του.

Πριν την απόλυση της Λειτουργικής Συνάξεως, ο Σεβ. Λήμνου κ. Ιερόθεος απηύθυνε και πάλι θερμότατες ευχαριστίες προς τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς και τις συνοδείες τους, τονίζοντας ότι τέτοιες συμμετοχές καλλιεργούν την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία της αγάπης, που διδάσκουμε, ενώ  λαμπρύνουν το εορταζόμενο σπουδαίο γεγονός της γενέθλιας ημέρας της Εκκλησίας.

Ευχαρίστησε, ακόμη, τους παρισταμένους και συμπρο-σευχομένους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες του Τόπου, μεταξύ των οποίων ήταν ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής του Νομού, ο κ. Ιωάννης Κορρές, Ταξίαρχος της Στρατιωτικής Διοικήσεως Λήμνου, ο κ. Δημήτριος Μαρινάκης, Δήμαρχος Λήμνου, τα Σώματα Ασφαλείας, τους εκπροσώπους κάθε άλλης Αρχής, φορέων και συλλόγων και επαίνεσε τον ευγενή και πιστό λαό της Λήμνου για την αθρόα συμμετοχή του και την  ευλαβική παρουσία του στην πανήγυρη της καθέδρας της Ιεράς Μητροπόλεως, εκφράζοντας την ευχή να γίνει αυτή η ποθητή ενότητα, με την προσπάθεια όλων μας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωής της Εκκλησίας και του κόσμου για να υπάρξει προκοπή.

Την ευθύνη και την επιμέλεια της εκκλησιαστικής ευταξίας κατά τον πανηγυρικό εσπερινό και την πολυαρχιερα-τική Θεία Λειτουργία είχε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Σχίζας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με τους συνεργάτες του προς τους οποίους αποδόθηκε ο δίκαιος έπαινος.

Διαβάστε ακόμα