Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο “Βήμα του Γαλλίωνος” στην Αρχαία Κόρινθο

Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2023 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε για άλλο ένα έτος την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί ενάμιση χρόνο ο Απόστολός τους.

Μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο από την Αρχαιολογική σκαπάνη, την Αγία Γραφή και την Τοπική Εκκλησιαστική Παράδοση χώρο, συγκεντρώθηκε σύμπασα η Τοπική Εκκλησία σε μια τρόπον τινά αναπαράσταση της ιστορικά αποδεδειγμένης ιεραποστολικής παρουσίας Του, δεχόμενη τον αγιασμό και την ευλογία Του.

Εκεί, επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. Γεωργίου,  Ηλείας κ. Αθανασίου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, του Θεοφ. Πρωτοσυγκέλλου μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε με απαράμιλλη θεολογική αρτιότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ως Έλληνες είμαστε ευλογημένοι που έχουμε πνευματικό πατέρα και διδάσκαλό μας τον Άγιο Απόστολο Παύλο. Ο άγιος Πατρών αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον κατ’ εξοχήν ερμηνευτή του Αποστόλου Παύλου, χαρακτηρίζουν το κήρυγμα Του, που δεν είναι ανθρώπινες επινοήσεις, εφευρέσεις και διδασκαλίες αλλά η αποκάλυψη του Θεού, ο ίδιος ο Χριστός και το Ευαγγέλιο Του, ο Σταυρωμένος και Αναστημένος Ιησούς. Το κήρυγμα του Αποστόλου μιλάει για την Εσταυρωμένη Αγάπη που έφτασε «μέχρις άδου ταμείων» για να σώσει τον άνθρωπο. Είναι ο κήρυκας της Αγάπης. Ο Ιερός Χρυσόστομος κατέθεσε ότι ο Χριστός απέστειλε τον Παύλο, τους Αποστόλους και όλους εμάς τους Επισκόπους σε ποιμαντική διακονία φροντίζοντας να μην κατασπαράξουν το ποίμνιο τους λύκοι προκινδυνεύοντας για τα πνευματικά τους παιδιά και την Εκκλησία από τα σχίσματα και τις φατρίες. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τον Ποιμενάρχη μας, τόνισε ότι ο Θεός τον κατέστησε με την Αποστολική Διαδοχή, ως «στρατιώτη Ιησού Χριστού» αγωνιζόμενος εναντίον των πονηρών δυνάμεων υπέρ του ποιμνίου του, ως «γεωργό» καλλιεργώντας την Εκκλησία που έσπειρε και φύτεψε ο Απόστολος Παύλος αλλά και ως τίμιο και γνήσιο Ποιμένα για να διαφυλάττει το ποίμνιο του από τις παγίδες του διαβόλου και να τους οδηγεί στην σωτηρία.  Ως γνήσια τέκνα του Απ. Παύλου οφείλουμε να τηρούμε την διδασκαλία Του ως κόρη οφθαλμού γιατί αυτή έχει μεγάλο κύρος για την σωτηρία μας.    

         Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο ομιλητή για το θαυμάσιο κήρυγμα του, όλους τους αγίους Αρχιερείς, Συνοδικούς και προσκεκλημένους, που, υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο β’, μη φειδόμενοι κόπων και αποστάσεων έσπευσαν για να συμπανηγυρίσουν τον Μέγα Απόστολο Παύλο και να κοσμήσουν τα «ΙΖ’ Κορίνθου Παύλεια», την Επιτροπή των Παυλείων, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τους Ιεροψάλτες, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον Δήμο Κορινθίων, την Φιλαρμονική, τον Στρατό, την Αστυνομική Διεύθυνση, τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Κορινθίας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όλα τα ΜΜΕ (τοπικά και ξένα) για τις συνεχείς καλύψεις των εκδηλώσεων και φυσικά τις χιλιάδες λαού που και εφέτος προσήλθαν σε όλες τις εκδηλώσεις των «ΙΖ’ Κορίνθου Παυλείων» για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία του Πολιούχου και προστάτη τους Αποστόλου Παύλου.

Διαβάστε ακόμα